Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 29.12.2021. 07:30

Pronađen prirodni biopesticid za opasno bakterijsko oboljenje Xylella fastidiosa?

Opasno bakterijsko oboljenje, koje se javlja na 300 biljnih domaćina, širi se Evropom. U Španiji su pronašli prirodni biopesticid.

Foto: Depositphotos/htanak (ilustracija)
  • 129
  • 36
  • 0

Identifikovano je prirodno rešenje protiv Xylella fastidiosa, jedne od bolesti koja najviše brine poljoprivrednike i koja se smatra jednom od najštetnijih fitopatogenih bakterija na svetu. Ona izaziva ogromne ekonomske gubitke na velikom broju poljoprivrednih kultura, jer dovodi do njihovog uvenuća i potpunog propadanja. Naročito su ugrožene masline, vinova loza, citrusi, koštičave voćne i ukrasne vrste.

Za većinu zemalja radi se o karantinskom prouzrokovaču, ali i pored strogih mera, ova bakterija se širi. Do sada je identifikovano više od 300 njenih domaćina.

Španska kompanija "Lainco" pronašla je, kako navode, efikasno rešenje za što su dobili pravo na patent. Posle pet godina rada razvojnog odeljenja u saradnji sa Centrom za inovacije i razvoj u zdravstvu bilja (CIDSAV), Univerziteta u Geroni, razvili su prirodno zaštitno sredstvo za ovu bolest, navodi OliveTimes

Deluje i protiv drugih bakterijskih bolesti

Kompanija je počela s istraživanjem 2016. godine. Tada je testirano eterično ulje eukaliptusa i ono je postiglo odlične rezultate. To je dalo istraživačima ideju da stvore prirodno sredstvo koje je efikasno u suzbijanju ovog prouzrokovača, ali koje će delovati protiv drugih bakterijskih bolesti. Dobri rezultati su postignuti u kontroli Pseudomonas syringae u kiviju i paradajzu, Xanthomonas arboricola u koštičavim voćkama, odnosno bademu i Erwinia amylovora u krušci.

U Evropi je rizik od širenja ovog oboljenja veoma veliki, a prisutna je od 2013. godine. Prema studiji holandskog Univerziteta Vageningen, španskog Instituta za održivu poljoprivredu CSIC i Valensijskog instituta za agrarna istraživanja, zasnovanoj na bioekonomskom modelu, zaključeno je da bi nedostatak mera kontrole širenje bolesti u sektoru maslinjarstva značio ekonomske gubitke od milijardu evra u periodu od 50 godina. Procenjena šteta u vinogradarskim oblastima Kalifornije kreće se oko 104 miliona dolara godišnje.

Ova je kompanija u Španiji sredstvo patentirala za upotrebu kao baktericid, a globalno korišćenje, navode, biće prošireno tokom narednih meseci. Proces registracije i odobrenja u SAD i Evropskoj uniji počinje u 2022. godini, dok su u nekim zemljama Latinske Amerike ti procesi već započeli.

U Pulji iskrčeno 150.000 ha maslinjaka

Smatra se da je u južnoj italijanskoj regiji Pulja pretnja od ove bakterije potcenjena.

"Što se tiče Xylella fastidiosa, još uvek postoji ogromno potcenjivanje problema. Očigledno je da ne želimo da shvatimo dimenzije ekonomske i socijalne štete koju taj fenomen proizvodi", stoji u zajedničkoj izjavi predsednika saveza poljoprivrednih udruženja. 

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa - nova pretnja poljoprivredi regiona

U toj regiji upozoravaju farmere na neefikasne lekove, a od kada se bolest pojavila, prouzrokovala je propadanje i uništavanje hiljade maslinjaka, oko 150.000 hektara. Problem su dodatno otežali tradicionalni načini uzgajanja u gustoj sadnji i prisustvo štetočine Philaenus spumarius koji se hrani ksilemskim sokom i glavni je prenosilac uzročnika u tom području. Takođe, posledično je otpušten veliki broj radnika koji je bio zaposlen u ovom sektoru.


Tagovi

Xylella fastidiosa Biopesticid Španija Prirodno sredstvo Fitopatogena bakterija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.