Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 12.05.2022. 18:00

Prolongirana procena glifosata do sredine 2023 - i šta sad?

Agencije oklevaju da daju konačnu odluku, a pitanje produženja upotrebe je izazvalo pravu buru.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 420
  • 33
  • 0

Agencija EU za hemikalije (ECHA) i Agencija za bezbednost hrane (EFSA) koje procenjuju potencijalne zdravstvene i ekološke rizike povezane s kontroverznim glifosatom prolongirale su navedene procene tek za sredinu 2023. godine. Razlog je, piše Euroactiv, veliko interesovanje javnosti, ali ono što sve zbunjuje je to da trenutno odobrenje za ovaj herbicid ističe do decembra ove godine.

Procena je trebalo da bude završena, međutim agencije su izvestile da neće moći da zaključe posao pre jula sledeće godine. Očekivanja su da će Evropska komisija predložiti privremeno produženje odobrenja kako bi se premostio pravni vakum. Do ovoga može doći ako u međuvremeno ne budu pronađeni hitni dokazi o ozbiljnom riziku.

Stela Kiriakides, poverenica EU za zdravstvo, u saopštenju je izrazila svoju zabrinutost zbog odlaganja procene.

Datoteka od 3.000 stranica

Grupa za procenu glifosata, koju čine Francuska, Mađarska, Holandija i Švedska, izradile su izveštaj, a EFSA i ECHA su zatim pozvale putem javnih konsultacija da zainteresovani daju komentare na dokument. Odaziv je bio visok. Veliki broj komentara i dodatne informacije koje su dostavili stručnjaci i učesnici predstavljaju datoteku od otprilike 3.000 stranica.

EFSA se pravda da je kašnjenje povezano sa činjenicom da su dobili previše naučnih podataka nego što je uobičajeno za takve procene. Revidirani izveštaj biće dostavljen do kraja septembra, a zatim pokrenut proces recenzije.

Veliki sukobi

Pitanje produženja upotrebe glifosata je podiglo pravu buru. Na jednoj strani su proizvođači hemijskih sredstava, a s druge veliki broj organizacija, građanskih inicijativa i stručnjaka. Strane su polarizovane, a obe su dostavile naučne dokaze o njegovu delovanju.

Očekuje se i privremeno produženje (Foto: Depositphoto/nehruresen)

Evropske agencije su ranije zaključile da nema dokaza koji bi povezivali upotrebu glifosata sa povećanim rizikom od raka kod ljudi što je naišlo na oštru kritiku oponenata. Aktivisti ističu da su studije naručene od strane industrije i da se ignorišu dugotrajni zdravstveni i ekološki rizici. Obe strane su negodovale na odlaganje procene.

Koja su alternativna rešenja umesto primene glifosata?

Glyphosate Renewal Group, grupa agrohemijskih kompanija koje zajedno podnose zahtev za ponovno odobrenje, u saopštenju je navela da prepoznaje da se radi o standardnoj praksi EU regulatornih tela i pozvali na ubrzanje procesa.

S druge strane su protivnici upotrebe ovog hemijskog sredstva, jedan od njih je i Martin Dermine, službenik za politiku Pesticide Action Network Europe.

"Danas postoji dovoljno dokaza u naučnoj literaturi koji ukazuju na toksičnost glifosata kako po zdravlje građana tako i po životnu sredinu", poručio je. 

Do ponovnog odobrenja dovele su studije koje su dugo bile tajna. Otkrivene su tek posle odluke Evropskog suda pravde. Aktivisti su prozvali ove studije naručenim od industrije i označili ih kao nepouzdane. Nezavisne studije su pokazale da se radi o genotoksičnoj materiji. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je glifosat klasifikovala kao verovatno kancerogen za ljude.

Odlaganjem donošenja odluke očigledno je da agencije kupuju vreme.


Tagovi

Glifosat Pesticidi Odobrenje pesticida ECHA EFSA Produženje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta