Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje
  • 04.02.2022. 16:30

Prolećno oranje: Kako ne napraviti grešku u izboru priključnih mašina?

Zemlja treba da bude prosušena i ocedna pre nego što mašina krene u rad. A, na tržištu postoji širi izbor tanjirača i drljača koje se između ostalog biraju na osnovu jačine traktora, ali i iskustva ratara.

Foto: Depositphotos/stocktributor
  • 1.585
  • 138
  • 0

Samo ukoliko ste zbog nepovoljnih uslova propustili jesenje oranje, pravi je momenat da ga sada obavite. Takođe, određen broj poljoprivrednika radije bira ovo vreme važne agrotehničke mere zbog zemljišta koje se ne sabija pri prohodu. Stariji ratari pamte da se, na primer, preoravanje ugara radilo jedino s proleća, najčešće za kukuruz i ostale kulture koje se seju u narednom periodu.

"Po agrotehnici prolećno oranje se ni po čemu ne razlikuje od jesenjeg. Dakle, posle odrade zemljišta plugom, traktor prolazi sa tanjiračom, a onda sa drljačom ili setvospremačem ili rotodrljačom", podseća strukovni inženjer ratarstva i povrtarstva Aleksandar Jovanović iz Zagorice kod Topole.

Priprema zemljišta za bolje nicanje semena

Važno je, ističe, da parcela posle topljenja snega nije kaljava, kako ne bi došlo do zaglavljivanja traktora, a i zagušivanja tanjirače. Dakle, zemlja treba da bude prosušena i ocedna pre nego što mašina krene u rad.

"Nakon pluga prolazi tanjirača koja meša i sitni zemlju, pokriva bačeno mineralno đubrivo - ako je bačeno posle prolećnog oranja, a onda dolazi drljača koja dodatno usitni zemljište da bi posle setve seme imalo ujednačenu dubinu i bolji kontakt sa zemljištem, što uzrokuje ujednačeno klijanje i nicanje biljaka."

Raoni plugovi se najčešće koriste (foto: A. Jovanović)

Ali, treba povesti računa o izboru ovih priključnih mašina. Kako smo ranije detaljnije pričali sa našim sagovornikom, plugovi se dele na raonediskosnečizel; podrivače i razrivače i plugove sa pogonom radnih organa koji su prema njegovim rečima i izbačeni iz upotrebe. Raoni se najčešće koriste i primenjivi su za skoro sve tipove zemljište, diskosni su pogodniji više za one lakše strukture, a čizel samo za razbijanje plužnog đona.

Tanjirače mogu da budu nošene, polu nošene i vučene. Osnovna razlika je u prečniku radnih organa (diskova) i širini radnog zahvata. Nošene i polu nošene tanjirače su manjeg ili užeg radnog zahvata dok su vučene teške i šireg radnog zahvata i većeg prečnika tanjira, na primer, 610-660 mm. A od prečnika tanjira zavisi radna dubina.

"Lake nošene imaju razmak između tanjira na osovini je 17 cm, bolje sitne zemlju nego vučene teške koje imaju veći razmak, na primer", kaže mladi stručnjak.

Pored toga, mogu biti jednobaterijske dvobaterijske i četvorobaterijske. Obično prvi red baterija poseduje tanjire sa nazubljenim obodom dok drugi red baterija nosi tanjire sa punim. Tanjirače se dele i na tip "V" i "X", postoje i nošene i polunošene i vučene ovih tipova. One "X" tipa možda, kaže Jovanović, bolje sitne zemlju ali ih je teže vući.

Najbolji razmak između tanjira je 17 cm, smatra Jovanović

Pored najčešće korišćenih klinastih drljača, postoje i klateće koje dobijaju pogon preko priključnog vratila traktora. Drljača ima više tipova klinova ili zubaca. Klinovi su najčešće postavljeni vertikalno pa dobro usitnjavaju i mešaju zemlju. Kod nekih konstrukcija ugao se može podešavati.

"Imamo okrugao zubac - za pokrivanje semena, lagani četvrtasti, srednji četvrtast povijen, srednji četvrtast, teški četvrtast povijen i kašikast teški - pačja noga. Ono što sam saznao iz prakse jeste da nisu dobri klinovi koji su poznati kao pačja noga jer mogu da prilikom prolećnog oranja izvuku sa dna korove koji su već zaorani", podelio je Jovanović sa nama svoje viđenje.

Klinovi postavljeni pod većim uglom (vrhovi okrenuti napred) dobro čupaju korov grudve dižu na površinu, ali ih slabije razbijaju.

Izbor priključnih mašina prema agregatu

Prema konstrukciji drljače mogu biti teške i lake, a izbor zavisi od jačine traktora ili agregata.

"Veća konstrukcija, znači i veće i duže klinove. Čim su duži, mogu da rade na većoj dubini. Veći je njihov prečnik. Pošto je teška više ponire u zemlju, pa samim tim treba i jak traktor koji će vući određenom brzinom drljaču."

Ipak, u stručnim literaturama se naglašava da predsetvenu pripremu treba obaviti u što manje prohoda istovremeno sa oranjem u cilju smanjenja evaporacije.


Tagovi

Prolećno oranje Aleksandar Jovanović Tanjirača Drljača Vrste plugova Predsetvena priprema


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.