Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u Ukrajini
  • 03.05.2022. 17:00

Projektili, krađa, zatvorene luke - zalihe ukrajinskih žitarica svakodnevno na udaru

Projektil uništio skladište žitarica, ukradeno nekoliko stotina hiljada tona žitarica, zatvaraju se četiri crnomorske luke - vesti su koje svakodnevno dolaze iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Foto: Depositphotos/toxicoz
  • 854
  • 102
  • 0

Iz dana u dan stižu nove informacije o ukrajinskim žitaricama - bilo da se radi o stanju useva ili pak zaliha. 

Najnovija vest otkriva kako je ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Dnjepropetrovska, a što je objavio Valentin Režinčenko, guverner Dnjepropetrovske oblasti. Prema prvim informacijama, u napadu niko nije stradao. 

Na svom fejsbuk profilu je objavio i video napada snimljen sigurnosnom kamerom.

Kradu žitarice? 

Krajem aprila je zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij, izjavio kako su ruske snage ukrale znatnu kolčinu žitarica iz okupiranih područja Ukrajine, preneo je Radio free Europe. 

Kaže da je potvrđena krađa nekoliko stotina hiljada tona žitarica i to iz Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske regije. 

Znamo da je ta zemlja jedan od najvećih svetskih proizvođača kukuruza, pšenice i drugih ratarskih kultura. Ali, rat koji traje već više od dva meseca, smanjio je izvoz, uzrokovao globalni rast cena kao i zabrinutost zbog moguće velike nestašice u zemljama uvoznicama.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Majkola Solskij tvrdi da se krađa povećala u poslednje dve nedelje.

"Lično to čujem od mnogih vlasnika silosa na okupiranoj teritoriji. Ovo je čista pljačka. I to se dešava svuda na okupiranoj teritoriji", rekao je Solskij.

Rekao je da bi takva situacija mogla da stvori probleme sa hranom u područjima koja trenutno nisu kontrolisana.

"Uskoro će biti žetva pšenice na jugu. Ali farmeri u ovoj situaciji mogu reći: Evo vam ključevi traktora - idite sami pokupite, ako želite", rekao je Solskij.

Kremlj je opovrgnuo optužbe Ukrajine, rekavši da ne zna odakle dolaze takve informacije.

Mariupoljska luka teško oštećena 

Ukrajinski poljoprivredni portal, APK inform je još pre nedelju dana objavio kako je do 24. februara, dakle do same invazije Rusije na Ukrajinu, u mariuopljskoj luci bilo oko 300.000 tona tereta te da je blokirano šest plovila. Izgorelo je 70 odsto upravnih zgrada u luci. Skladišni objekti, oprema za utovar i pojedini vezovi su oštećeni, a neka plovila potonula. 

Pavel Plotnikov, generalni direktor lučkog terminala UkrTransAgro rekao je da je terminal potpuno uništen, neki silosi su oštećeni, automobili spaljeni ili odvedeni od strane ruskih vojnika, a većina žitarica nestala. 

Zatvaraju se četiri luke 

Na fejsbuk stranici tamošnjeg ministarstva poljoprivrede objavljeno je kako je ukrajinska vlada odlučila da zatvori neke od morskih luka u zbog nemogućnosti osiguravanja odgovarajuće razine sigurnosti brodova. Tako će osim Mariupolja, do daljnjeg zatvorene biti i luke Berdjansk, Skadovsk te Herson. 

Ipak, podsećamo na da je nakon više od dva meseca kako traje rat prvi puta obavljen transport kukuruza iz Ukrajine. Ali, alternativnim putem i to preko rumunske luke Konstanca. 


Tagovi

Ukrajina Žitarica Projektil Krađa Zatvorene luke Mariuopolj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D