Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak materijala
  • 25.04.2021. 18:00

Proizvođačima mehanizacije nedostaju delovi za izradu traktora?

Kompanije AGCO i CNH Industrial priznale su da im nabavka delova kasni, a nagađa se da je situacija slična i kod John Deere-a. Nedostaju im čelik, mikročipovi, plastika i guma.

Foto: Depositphotos/Peryn
  • 207
  • 11
  • 0

Nakon što su cene žitarica porasle, pojedini poljoprivrednici svoj novac planiraju da ulože u nove mašine. Međutim, kako piše reuters, proizvođaču poljoprivredne mehanizacije AGCO Corp nedostaju delovi za izradu traktora.

Iz ove grupacije poručuju da su poremećaji u celom lancu snabdevanja onemogućili nabavku čelika, mikročipova, plastike i gume potrebnih za izradu traktora i kombajna. Kako navode, neki njihovi dobavljači iz SAD-a i Evrope suočeni su sa krizom zbog pandemije Covid-19 radi čega im ne mogu isporučiti robu.

Nedostatak materijala koči ekonomski oporavak

Ovaj zastoj za proizvođače dolazi taman kada počinje sezona setve na severnoj hemisferi, a južna je usred žetve. Dalje, AGCO je svojim kupcima morao da saopšti da će na isporuku možda morati čekati šest meseci, što znači da će mnogima mašine doći nakon aktualne sezone radova. 

Kada je reč o narudžbama, prioritet daju onima koje su trgovci dobijali direktno od kupaca. Izvršni direktor, Erik Hansotia rekao je da su pregovori sa vodećim dobavljačima delova u toku i da se koriste kreativnim načinima kako bi rešili situaciju sa snabdevanjem.

Kako doznaje reuters, ovaj proizvođač nije jedini pogođen. Sa istim se problemom suočava i CNH Industrial, a navodno i John Deere.

Spomenuta kašnjenja i nedostatak potrebnih materijala koče ekonomski oporavak i utiču na dobit spomenutih kompanija.

Zastupnik CHN Industrial, Lon Šlueter izjavio je da razmatra prodaju rabljenih traktora, jer se narudžbine novih ne mogu isporučiti do kraja godine. 

Snabdevanje traktorima u Severnoj Americi najgora je u poslednjih 18 godina, prema istraživanju Jefferies Equity Research-a. Ono je pokazalo da je i situacija kod John Deere-a loša, ali njihovi trgovci su to odbili da komentarišu iako su u februaru otkrili investitorima da im nedostaju elektronske komponente.

Porasle i cene materijala

Iako proizvođači poljoprivredne opreme zahtevaju mnogo manje čipova od proizvođača automobila, napor da svoje mašine što više moderniziraju učinio ih je osetljivim na snabdevanje ovom komponentom. Greg Tornman zadužen za upravljanje globalnim lancem snabdevanja AGCO-a, kaže da je broj čipova za ugradnju u njihove traktore znatno porastao u poslednjoj deceniji. 

U međuvremenu, spor rast proizvodnje čelika otežao je njegovu nabavku, a porasle su i cene. Slično tome, masovni nestanak struje u Teksasu nakon istorijske oluje u februaru izazvalo je globalnu nestašicu plastike. Vreme čekanja za obe sirovine se udvostručilo, zaključio je Tornman.


Tagovi

AGCO John Deere CNH Industrial Nedostatak delova Poljoprivredna mehanizacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić