Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 26.07.2015. 08:00

Proizvođači organizovano odlučuju o greening-u!

Dok GMO usevi u Evropskoj uniji čekaju presudu, organizacije proizvođača odlučile su da se aktivno uključe u proces pojednostavljenja mere ozelenjavanja.

  • 81
  • 5
  • 0

Pojednostavljenje politike ozelenjavanja, kao i jednostavnija pravila za evropske proizvođače, očekuju se uskoro, jer su se sada zahuktali razgovori u Briselu. Naime, organizacije proizvođača rešile su da se aktivno uključe u proces odlučivanja da bi dale svoj doprinos pravilima koja će direktno uticati na njihovu budućnost.

Na slobodnom tržištu raste zabrinutost u vezi sa donošenjem klauzule koja bi dopustila nacionalnu zabranu GMO-a u zemljama EU.

Pojednostavljenje ozelenjavanja

Organizacije poljoprivrednih proizvođača iz šest zemalja Evropske unije, uključujući i Veliku Britaniju, sastale su se da bi pomogle u pojednostavljenju pravila ozelenjavanja Zajedničke poljoprivredne politike koja je postavila Evropska komisija. Postoji 10 specifičnih zahteva da bi bili rešeni problemi primene zelene politike, uključujući reviziju definicije trajnih travnjaka i boljih kontrola sistema Cross compliance koji neposredno povezuje direktna plaćanja i usklađenost farmera sa standardima zaštite životne sredine, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i održavanja poljoprivrednog zemljišta.

Nacionalna zabrana GMO odbijena?

Članovi Evropskog parlamenta izgledaju spremni da odbiju kontroverznu klauzulu Evropske komisije koja bi mogla da dopusti nacionalnu zabranu GMO hrane i stočnog hranva. Glavna prepreka je ta da bi to moglo da kompromituje slobodno tržište EU. Zabrinutost raste i u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.


Tagovi

GMO Izravna plaćanja Reforma Europska komisija ZPP Zajednička poljoprivredna politika CAP Brisel Trajni travnjaci Ozelenjavanje Organizacije proizvođača Nacionalna zabrana Zelena politika Kaluzula Proces odlučivanja Aktivna politika


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."