Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Novi Sad
  • 03.06.2018. 11:30

Proizvođači "futoškog kupusa" oslobođeni plaćanja ogromnog poreza

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kaže da bi poljoprivrednici iz Futoga, Veternika i drugih mesta, koji smatraju da su oštećeni ovakvim poreskim rešenjema, trebali da se jave u gradsku Poresku upravu, gde će na osnovu činjenica i dokumentacije biti pronađena odgovarajuća rešenja za novonastali problem.

Foto: Đorđe Simović
  • 5.203
  • 258
  • 0

Proljoprivrednici iz Futoga i drugih mesta, u okolini Novog Sada, čije je zemljište iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko, neće plaćati i do 120 puta veći porez. Kako prenose Novosti, to je u petak izjavio gradonačelnik Miloš Vučević, rekavši da bi svaki poljoprivrednik koji smatra da je oštećen ovakvim rešenjem, trebalo da se javi u gradsku Poresku upravu, gde će na osnovu činjenica i dokumentacije biti pronađeno odgovarajuće rešenje.

5.000 hektara sertifikovano za gajenje čuvenog "futoškog kupusa"

Na probleme sa drastično uvećanim porezima prvi su ukazali povrtari iz Futoga, sela u kojem je gotovo osmina atara prevedena u građevinsko zemljište, pa im je, zbog toga, porez skočio na više od 150.000 dinara po hektaru. Takvo rešenje, je između ostalog, obuhvatilo je 1.000ha od ukupno 5.000ha zemljišta sertifikovanog za proizvodnju futoškog kupusa, prvog povrća u Srbiji sa zaštićenim geografskim poreklom, što je dodatno, ugrozilo povrtare.

Nisu samo futoški poljoprivrednici oštećeni

Međutim, prema rečima gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, nisu samo Futožani imali ovaj problem, već su se s njim suočili paori iz Veternika, Begeča i dela Čeneja. Kako ističe Vučević, rešenje za taj problem postoji i lokalna samouprava je već insistirala u Poreskoj upravi da pozovu poreske obveznike da se izjasne, naravno, uz sve neophodne dokumente, da bi se tačno utvrdilo da li je njihovo zemljište i dalje poljoprivredno, odnosno da li na njemu ima ili nema objekata. Gradonačelnik Novog Sada naglašava da ako je neopravdano da se porez umanji, ako je reč o jednoj njivi između kuća, jer je vlasnik u mogućnosti da ga valorizuje kao građevinsko zemljište. Ipak, ako su na celom potezu isključivo njive, onda je jasno da tu nema mesta za uvećanje poreza.

Peticijama i protestima se ništa neće promeniti

Kako napominje Miloš Vučević, ovakvo rešenje se, naročito mora tražiti za one poljoprivrednike na čijem zemljištu se planiraju infrastrukturni ili javni objekti. Prema gradonačelnikovim rečima, za njih, takođe, ne sme da bude povećanja poreza, zato oni svoje zemljište neće moći da prodaju kao građevinsko. Samim tim, još Vučević je joše jednom pozvao poljoprivrednike koji smatraju da su oštećeni, da se jave lokalnoj poreskoj upravi, da dostave žalbe i prigovore jer se peticijama i protestima ništa neće promeniti. 

Grad mora da se širi

Gradonačelnik Miloš Vučević ističe da Novi Sad mora da se širi, i na osnovu različitih inicijativa, i urbanističkih planova, da se razvija u pravcima koji su nekada bili poljoprivredno zemljište. Na tim, nekadašnjim njivama, dižu se stambeni, poslovni ili stambeno-poslovni objekti, ali, ponekad se desi da neko ostane sa poljoprivrednim zemljištem koje se našlo u građevinskoj zoni. On napominje da lokalna samouprava nema interesa da neralno visokim porezima uništava poljoprivrednike, tim pre što, kada se gleda kompletan gradski budžet, ovaj porez nije veliki prihod za Grad, a vlasti, takođe, nije u cilju da ima loše namere prema našim sugrađanima.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Futoški kupus Zemljište Futog Novi Sad Porez Miloš Vučević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić