Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 31.12.2021. 07:30

Problem suše nauka će rešiti drvenim granulatom?

Navodnjavanje je nedostupno za više od 60 odsto poljoprivrednih proizvođača. Naučnici traže načine kako da zadrže vodu u zemlji.

Foto: Depositphotos/soleg
  • 211
  • 47
  • 0

Klimatske promene i sušna razdoblja su faktori koji sve više limitiraju poljoprivrednu proizvodnju. Navodnjavanje je nedostupno za 60 odsto uzgajivača žitarica u svetu. To ugrožava snabdevanje hranom za globalno stanovništvo, posebno u regijama koje su pogođene sušom.

Potrošnja vode u te svrhe čini više od 70 odsto ukupnih slatkovodnih resursa. Brojni istraživači su pokušavali da reše ovo pitanje na različite načine.

Prvi sintetički hidrogelovi razvijeni su za poljoprivredu 1960-ih, ali su i dalje neprikladni i nisu u potpunosti efikasni. Njihov problem je bio što vežu vodu, ali je slabo oslobađaju.

Vest da su istraživači Instituta za nauku o zemljištu Univerziteta u Beču (BOKU) uspeli da stvore sredstvo koje može značajno poboljšati ravnotežu vlage u suvim zemljištima i zaštititi ih od negativnih efekata klimatskih promena, uliva nadu. Ono je 100 odsto prirodno i napravljeno je od drveta. Može apsorbovati velike količine vode i polako je ispuštati. Ostaje aktivno u zemljištu preko pet godina.

Granulat koji se pretvara u gel

Po obradivim površinama se aplicira pomoću rasipača za stajnjak ili mineralna đubriva.

Reč je o granulatu koji tek kada se doda voda, pretvara u gel. Granule su izrađene od lignificiranih biljaka, a proces njegove proizvodnje je tajna. Ali, kreatori kažu da koriste ostatke iz destilerija te prerade celuloze i papira.

Ističu da je biorazgradiv i da je drvo prirodni prethodnik humusa, koji se tokom godina razgrađuje i rezultira plodnijim tlima. Budući da drvo potiče od otpada iz drvne industrije, proizvod je prikladan za cirkularnu ekonomiju.

"Ovo sredstvo strerilna i peskovita zemljišta čini ponovo upotrebljivim", objašnjava dr Gibson Stefen Nijanhongo, šef istraživačke grupe.

Prema njegovom mišljenju, može apsorbovati kišnicu i hranjive materije, skladištiti ih i vraćati biljkama kada se zemljište osuši, a farmeri mogu da prebrode sušne periode i osiguravaju prinose. Planirano je da se na tržištu nađe od februara 2022. godine.


Tagovi

Granulat Gel za navodnjavanje Navodnjavanje Voda Suša BOKU Inovacija Drveni granulat


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.