Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 17.10.2018. 12:00

Priključne mašine koje proizvode osuđena lica - hit na tržištu!

Tržište "guta" prikolice  i drljače koje proizvodi sremskomitrovački Kazneno - popravni zavod. Zašto, otkriva Dušan Knežić.

Foto: Dušan Knežić
  • 2.785
  • 80
  • 0

Najtraženiji i najprodavaniji akrtikli koji su bili izloženi na Prvom sajmu poljoprivrede Srema "AGROSIRM" u Sremskoj Mitrovici održanom minulog vikenda, bile su prikolice Dubrava i drljače koje proizvodi sremskomitrovački Kazneno - popravni zavod. Pomenute priključne mašine trenutno su pravi hit na tržištu, jer su kvalitetom i cenom osvojili domaće poljoprivrednike u toj meri da zaposleni u KPZ-u imaju problem da podmire veliku potražnju!

Prošle godine prodato 150 prikolica i 30 drljača

Proizvodnja prikolica u mitrovačkom KPZ-u ima dugu tradiciju, ali je u poslednje tri godine doživela veliki zamah. Na pomenutoj manifestaciji, većina prikolica Dubrava je već prvog sajamskog dana imala na sebi nalepnicu "Prodato".

"Kazneno - popravni zavod u Sremskoj Mitrovici u svom sklopu ima dve proizvodne jedinice - Dubravu, koja ima metalski i drvni sektor, i Proleće, koja se sastoji od poljoprivrednog sektora (farma svinja i goveda, obrada zemlje) i ugostiteljskog. Metalski sektor Dubrave se, između ostalog, bavi proizvodnjom prikolica, drčljača i točkova. Glavni akcenat proizvodnje je na prikolicama koje se koriste do brzine od 30 kilometara na čas. Zadovoljni smo, s obzirom na to da je prošle godine prodato 150 prikolica i 30 drljača, a iste cifre očekujemo i ove godine", kaže dipl. inž. Dejan Kljajić, rukovodilac Grupe za metalsku proizvodnju KPZ Sremska Mitrovica.

Prikolica
Specijalizovana prikolica za voćarstvo

Vrhunske prikolice koje tržište guta

Svi proizvodi su sertifikovani i ispunjavaju sve standarde, jer prolaze ispitivanja na Katedri za motorna vozila beogradskog Mašinskog fakulteta. Tim inženjera u Metalskom sektoru prati inovacije na tržištu priključnih mašina, "ugrađuje" ih u svoj asortiman proizvoda, a što je još važnije redovno komunicira sa krajnim korisnicima. Na taj način inženjeri dobijaju povratne informacije kako su se prikolice i ostale priključne mašine pokazale u određenim poljoprivrednim radovima, koja su se konstrukciona rešenja pokazala kao "pun pogodak", a šta bi eventualno trebalo popraviti i(li) doraditi. Plod takvog rada i načina razmišljanja su vrhunske prikolice koje tržište naprosto "guta".

Bogat proizvodni asortiman

U bogatom asortimanu Dubrave nalaze se prikolice sa jednom ili dve osovine, različite nosivosti, univerzalne ili specijalizovane za određeni vid proizvodnje, poput prikolica specijalno namenjenih za branje i transport voća ili povrtarskih kultura. U zavisnosti od nosivoste i namene, prikolice su podeljene u tri kategorije.

U I kategoriju D1 spadaju prikolice 3,5 tone, platforma 3,5 t za prevoz kontejnera i prikolica  od 5 tona. U drugu D2 kategoriju spadaju jednoosovinke 4 tone, sa jednim ili dva reda stranica i voćarske prikolice 4 tone. U teću D3 spadaju prikolice 8  i 10 tona dvostrano ili trostrano kipovanje i prikolica za prevoz povrća od  8 tona. Van kategorije je namenska prikolica - vučna platforma za branje voća 4 boksa, a teške drljače su klasifikovane po tipu u zavisnosti od širine radnog zahvata i snage traktora i to od 2 do 7 metara.

Od ostalih proizvoda tu je i nošena platforma za branje i orezivanje voća, te hidraulični kran za džambo vreće nosivosti 1000 kg.

Prikolice
Prikolice su podeljene u tri kategorije

Višestruka korist od rada osuđenika

Više od polovine osuđenih lica u KPZ Sremska Mitrovica je uposleno. Većina želi da radi i za to prima i određenu novčanu nadoknadu, koja nije velika, ali s obzirom na to da u Zavodu nemaju nikakvih izdataka, neki šalju novac svojim porodicama. Radno angažovanje osuđenika ima višestruku korist: u velikom meri se smanjuju troškovi koje država izdvaja za KPZ, mnogi se osposobe za pojedina, često deficitarna zanimanja u Srbiji, pa nakon izdržane kazne imaju zanat u rukama i veliku šansu da nađu pristojno plaćen posao. Ceo proces njihovog radnog angažovanja je velika resocijalizacija i priprema da, kada izađu na slobodu, na pravi način budu uklopljeni u društvo.  

Kragujevac: Bivši osuđenici otvorili pekaru - mese burek i vanilice


Tagovi

Prikolica Drljača Platforma Kran Dubrava Zatvor Kazneno popravni zavod Dejan Kljajić Sremska Mitrovica


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".