Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 08.12.2020. 07:30

Prihodi za digitalnu poljoprivredu do kraja godine procenjeni na 6,2 milijarde dolara

Prema zadnjoj proceni holandske banke ABN Amro, globalno tržište digitalne poljoprivrede poveća će se sa 5,6 na 6,2 milijarde dolara do kraja 2020. godine.

Foto: Bigstock/ekkasit919
  • 118
  • 17
  • 0

Povećana potražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, veća sklonost potrošača prema višim standardima sigurnosti i kvalitetu hrane te manjak sezonske radne snage tokom pandemije rezultirali su sve većim interesom za ulaganje u robote, dronove i ostalu automatizaciju u poljoprivredi.

Prema zadnjoj proceni holandske banke ABN Amro, globalno tržište digitalne poljoprivrede poveća će se s 5,6 milijardi dolara na 6,2 do kraja 2020. godine, navodi marketsandmarkets.

"Dalji porast trenda rezultiraće udvostručenjem prihoda u sledećih pet godina", poručuju iz ove banke. 

"Novo normalno" su roboti i dronovi kao radnici

Kao i svi drugi, kompanije u poljoprivrednom prostoru trenutno se prilagođavaju "novom normalnom". U potrazi za pitanjem kako osigurati nesmetanu proizvodnju, a da pritom fizički kontakti budu svedeni na minimum, kao najbolje rešenje javili su se roboti i dronovi. 

Na poljima nema radnika - ko će spašavati buduće berbe voća i povrća?

Jedna od zemalja koja ima problema sa pronalaskom sezonskih radnika je i Velika Britanija čija se poljoprivreda sve više odlučuje na inovacije. 

Podsetimo, konzorcijum iz Britanije, koji podržava razne uzgajivače, ali i sarađuje sa Univerzitetom Linkoln ubrzao je određene projekte robotike i automatizacije u nastojanju da se smanji šteta prouzrokovana nedostatkom radne snage na farmama.

Kompanija "Dogtooth Technologies" iz Kembridža razvija nekoliko prototipova ovakvih berača, a najviše pažnje polaže u onoga koji bere jagode.

"Završavamo poslednja testiranja i dokazujemo finansijsku održivost, a nakon toga ćemo biti spremni za povećanje proizvodnje", izjavio je tada osnivač i glavni izvršni direktor Ed Herbert.

O digitalizaciji će zavisiti i prihod budućih poljoprivrednika

Ali, da naglasimo, digitalizaciju poljoprivrede nije stvorila pandemija. O njoj se govori već godinama, a trenutna situacija samo je istakla njenu važnost. Takođe, čini se da će ona, kao ključan element EU-ovog Zelenog te plana za oporavak, nastaviti da se razvija kako se industrija bude kretala prema izgradnji održivijeg i sigurnijeg lanca snabdevanja hranom.

Digitalna poljoprivreda, šta je to?

Zato je važno percipirati digitalnu budućnost jer će i prihod budućih poljoprivrednika svakim danom sve više zavisiti od nje. Integracija digitalnog u poslovanje i ekonomske sisteme izazov je nadolazećih godina. Infrastruktura se razvija, rastu brzine interneta kao i područja dostupnosti, a on čak danas ulazi u prostor definicije osnovnih ljudskih prava. 


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Covid-19 Globalno tržište Sezonski radnici Roboti


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.