Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gas amonijak
  • 26.12.2022. 09:00

Prevrnuo se vagon sa gas amonijakom kod Pirota - 50 osoba hospitalizovano

"Apelujemo na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje", istaknuto je.

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto (ilustracija)
  • 119
  • 43
  • 0

Juče popodne (25.12.) na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak, tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferi, pišu Pirotske vesti.

"Apelujemo na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje", istaknuto je na sajtu MUP-a.

Preduzeće Srbija Kargo saopštilo je ranije, a preneo BBC Srbija, da je "reč je o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije "Eliksir"."

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacija Boban Stevanović rekao je da je tokom noći 56 osoba evakuisano, 50 je hospitalizovano, od toga 15 je zadržano u UNK Niš, a devet zadržano u Pirotu u bolnici. Upućen je apel meštanima da ne izlaze napolje. Jedna osoba je preminula u bolnici u Pirotu, ali nema potvrde da je uzrok smrti trovanje amonijakom, izveštava RTS.

Ne koristiti vodu iz vodovoda

Pirotski štab za vanredne situacije savetuje građane da izbegavaju upotrebu vode za piće sa izvora i javnih česama, dok je Štab za vanredne situacije Opštine Bela Palanka naredio da se ne koristi voda iz vodovoda za piće i pripremanje hrane. Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo, saopštila je gradska uprava. Iz preventivnih razloga isključena je fabrika vode u Nišu, kao i nalivanje vode iz izvorišta Medijana.

Kako piše dalje BBC, velika količina amonijaka može da izazove opekotine i oticanje disajnih puteva, oštećenja pluća i može biti smrtonosno. Gutanje jedinjenja amonijaka može izazvati bol i opekotine digestivnog trakta. U najtežim slučajevima dolazi do oštećenja respiratornog sistema, stomaka i srca.

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidljivosti, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.


Tagovi

Gas amonijak Nesreća Trovanje Vagon Vodosnabdevanje Pirot


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)