Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.08.2017. 08:18

Preventivu raditi uz nadzor stručnjaka

Stručnjaci kažu da su ove sezone mnogi proizvođači grešili tokom prskanja useva i zasada. Pre svake upotrebe hemijskih sredstava, obavezno je savetovanje sa stručnim službama.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 882
  • 42
  • 0

Teška zima, nepredvidiva cena i bolesti uticali su na to da ova godina bude jedna od onih koju treba zaboraviti. Biljke osete svaku promenu, tako da ova godina ne obećava.

Ratarske kulture su bile prve na udaru. Posledice loše zaštite su već izmerene, ali se strepi i od jeseni.

"Većina proizvođača je prvi tretman radila u martu, iako nije bilo potrebe. Preskočili su tretman u cvetanju, koji je obavezan. Trebalo bi da se prska samo kada treba, posebno u ratarstvu. U povrtarstvu se može ići sa prevencijom, u skladu sa vremenskim prilikama", kaže dipl. ing Senka Mišković iz PSSS Sremska Mitrovica.

Važnost plodoreda

Fuzariozno uvenuće prisutno je u njivama sa lubenicama. Prenosi se semenom i zadržava se u zemljištu. Zato je rešenje u plodoredu i sortama koje su otporne na ovu bolest. Suzbijanje hemijskim putem nije moguće.

Najezda insekata

Voćari bi pažnju trebalo da obrate na smotavce i skakavce, posebno u zasadim breskvi i jabuka. Biće problema u vinovoj lozi sa azijskom mušicom.

"Insekti će biti veliki problem. Imamo velikih problema sa skakavcima, koji grickaju breskve, a one potom gube tržišnu vrednost. Preventivno nikada ne treba delovati, jer treba utvrditi karencu preparata", upozorava Mišković.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Senka Mišković Sremska Mitrovica Preparati Karenca Prskanje Fuzariozno uvenuće Skakavci Smotavac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner