Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni fond Trebinje
  • 17.12.2018. 08:00

Preko 100 tona voća i povrća otkupiće Agrarni fond Trebinje tokom 2019. godine

Poljoprivredni proizvođači u Trebinju i naredne godine mogu da računaju na otkup proizvoda. Agrarni fond će u odnosu na 2018. godinu otkupiti duplo veće količine voća i povrća, a otkup će proširiti i na druge hercegovačke opštine, saopšteno je nakon sastanka sa 30 poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja.

Foto: Marija Manojlović
  • 258
  • 13
  • 0

Ideja da se proizvođačima skrati posao oko pronalska kupaca, tako što će Agrarni fond otkupljivati robu po realnoj tržišnoj cijeni, a proizvode dalje plasirati trgovačkim lancima, restoranima i hotelima pokazala se kao uspješna u prvoj godini funkcionisana. Zato su u ovoj ustanovi odlučili da u 2019. godini otkupe duplo veće količine.

"Plan je da naredne godine otkupimo oko 100 tona povrća i voća. U ovoj godini već smo od domaćih proizvođača otkupili oko 30 tona poljoprivrednih proizvoda, a još 20 tona biće otkupljeno od onih proizvođača sa kojima smo sklopili ugovore.  Zbog nedostatka krompira na teritoriji Trebinja, mi smo jedan dio obezbijedili od poljoprivrednika iz Nevesinja", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Veselin Dutina: Agrarni fond Trebinje je za godinu i po pomogao preko 500 poljoprivrednika

U 2019. godini novost je i što će proizvođači crvenog i bijelog luka, cvekle, krastavaca, paradajza, paprike, zelene salate, mrkve i krompira i iz drugih hercegovačkih opština biti u prilici da svoje proizvode prodaju Agrarnom fondu.

"Imamo ljude zadužene za saradnju sa poljoprivrednicima iz Ljubinja, Bileće, Nevesinja, Berkovića i očekujemo veliki odziv. Mi ćemo im ponuditi saradnju i ugovore o otkupu po tržišnom cijenama. Insistiraćemo na uzgoju onih kultura koje možemo prodati, što smo i ranije sugerisali našim poljoprivrednicima", pojašnjava Dutina. 

Cilj je da se promovišu domaći, a ne da se uvoze proizvodi sa strane. Ovu ideju podržalo je desetak restorana, hotela i trgovačkih lanaca sa područja Trebinja.

Poljoprivrednici zadovoljni ponuđenim uslovima 

Trebinje je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je poljoprivrednim proizvođačima pokušala da pomogne da nađu kupce za svoje proizvode. Ova ideja naročito je pozdravljena od strane poljoprivrednika. Svoje proizvode na tržište preko Agrarnog fonda je plasirao i Risto Prtilo.

"Ove godine proizvodio sam papriku, luk i krompir, otkupili su mi nekoliko tona, imali smo finu saradnju, a za narednu godinu zasadićemo mnogo više površina. Planiramo preko Agrarnog fonda da na tržište plasiramo i veće količine", poručuje Prtilo.

Poučen primjerom drugih, da svoje proizvode na tržiše plasira preko Agrarnog fonda odlučio se i Milivoje Paovica iz sela Cibrijan. Od saradnje očekuje dosta.

"Do sada nisam sarađivao sa Agrarnim fondom, kada je u pitanju plasman proizvoda, ali za narednu godinu planiram.  Zasadićemo krompir, kupus i ostale poljoprivredne kulture koje ćemo moći plasirati prego ovog fonda, pa se nadam da ćemo imati dobru saradnju", zaključuje Paovica.
 


Tagovi

Agrarni fond Trebinje Veselin Dutina Otkup Voće Povrće Hercegovina Risto Prtilo Milivoje Paovica


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.