Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 05.08.2021. 18:00

Predstavljen AutoAgri - autonomni nosač standardnih poljoprivrednih priključaka

U odnosu na traktore, ova mašina je štedljivija za 60 odsto, smanjuje zbijanje zemljišta za 30 odsto, a ugljenični otisak mu je, kažu, manji za 40 odsto.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 143
  • 7
  • 0

AutoAgri IC20 autonomni je nosač poljoprivrednih priključaka, a razvila ga je istoimena norveška kompanija osnovana je 2018. godine. U odnosu na traktore, ovaj mašina je štedljivija za 60 odsto, smanjuje zbijanje zemljišta za 30 odsto, a ugljenični otisak manji mu je za 40 odsto, stoji na službenoj stranici ovog proizvođača.

Može raditi tako da čovek upravlja njime putem daljinskog upravljača ili u tandemu sa klasičnim traktorom. Svaki od četiri točka ima dodatni elektromotor odgovaran za okretanje koji im omogućuje da se okreću za 360° i voze bočno. Nosač je opremljen GPS sistemom i senzorima zahvaljujući čemu može samostalno da radi danju i noću.

Veličina i kapacitet za spajanje priključaka usklađeni su sa postojećom opremom na tržištu. Opremljen je CAT 2 priključkom u tri točka, kardanskim vratilom i hidraulikom za postavljanje opreme namenjene uobičajenim traktorima, ali i nove opreme koja dodatno iskorišćava mogućnosti autonomije. Može se koristiti za radove poput košenja, međuredne obrade, prskanja, setve i slično.

Može i da tarupira (Foto: Youtube/Printscreen)

Ovaj nosač teži 2,4 tone i može podići priključke od dve tone. Alati se priključuju u sredini, a ne sa zadnje strane kao što je to slučaj kod traktora, radi čega je stabilan i može nositi oruđa teška gotovo kao i on sam. Kako piše agrarheute, AutoAgri u verziji IC 20 HD radi na dizel-električni pogon. Ima dizelski motor snage 60 KS i pokreće generator koji ne napaja direktno elektromotore, već samo puni litijumove baterije. S druge strane, model IC 20 E ima isključivo električni pogon.

Još uvek nije poznato kada će biti dostupan u drugim zemljama, ali prva isporuka na norveškom tržištu zakazana je za sledeću godinu.

Inače, sedište ove kompanije nalazi se u Leksviku severno od Trondheima, a tokom predstavljanja ove mašine iz kompanije su naglasili kako se ne bi trebalo takmičiti sa radom traktora, već bi ga trebalo nadopuniti.

Pogledajte kako izgleda prskanje useva pomoću ovog inovativnog rešenja:


Tagovi

AutoAgri Tehnologija Autonomna poljoprivreda Nosač oruđa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.