Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 20.09.2021. 17:00

Precizna poljoprivreda: Sprečiti odliv mozgova profitabilnim znanjima

U budućnosti se svakako očekuje intenzivnija primena precizne poljoprivrede, a svedoci smo da se ova grana razvija iz dana u dan i kod nas, a sve je više onih proizvođača koji uviđaju prednost njene primene u praksi.

Foto: Ivana Živanić
  • 169
  • 42
  • 0

O preciznoj poljoprivredi sve češće se govori kao o nečemu što će biti neophodno i obavezno u godinama koje dolaze, ako želimo da intenziviramo proizvodnju. Na ovom skupu u okviru 88. Međunarodnog novosadskog sajma, govorili su predstavnici značajnih institucija u domaćem agraru. Ispred kompanije KITE d.o.o Novi Sad izvršni direktor Đorđe Mišković, zvanično je na ovoj konferenciji objavio odluku da opremi savremenu učionicu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

"Na ovaj način želimo da našim studentima na licu mesta praktično pokažemo, da razumeju kroz konkretne zadatke šta znači prikupljanje podataka o mašini, o priključnoj mašini, okruženju, zemljištu, klimi kao i o svim drugim faktorima", rekao je Mišković, naglašavajući da je suština precizne poljoprivrede optimizacija troškova i profitabilnosti, naročito što se uvek teži kao većem prinosu.

Novih tehnologija nema bez novih znanja

Ovom učionicom fakultet bi osavremenio nastavu, studenti bi stekli praktična znanja, a privukle bi se i nove genetracije.

"Svi po malo na ovaj način sprečavamo odliv mozgova iz naše zemlje jer su ovo veoma profitabilna znanja", smatra Mišković.

Na radionici govorilo se o suštini precizne poljoprivrede

A kako novih tehnologija nema bez novih znanja, zato je tu Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Dekan ovog fakulteta profesor dr Nedeljko Tica istakao da se danas proizvođači suočavaju sa izazovom zvanim precizna poljoprivreda.

"Pre deceniju, dve glavni izazov bio je što veća primena pogonskih priključnih mašina. Kao rezultat toga, imali smo izvanredno povećanje prinosa i velike uštede u proizvodnji. Danas nam je izazov na koji način podići produktivnost i pri tom smanjiti troškove", rekao je Tica.

Za poljoprivrednike i dalje je skupa investicija

S druge strane, za tako nešto potrebna su i velika investiciona sredstva za nabavku i opremanje naših gazdinstava.

"Procenjuje se da prosečno poljoprivredno imanje mora da obezbedi između 100 i 200 hiljada evra, u zavisnosti od njegovih kapaciteta, po jednom zaposlenom, imajući u vidu potrebe pogonske priključne mašine. U tom smislu, kada govorimo o preciznoj poljoprivredi, važno je voditi računa o ekonomičnosti korišćenja ove investicije", objašnjava dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Govoreći iz iskustva sa terena, diplomirani inženjer zaštite bilja iz PIS-a Milena Marčić, navodi da precizna poljoprivreda ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa, kao deo plana oporavka EU?

"Pozitivno je svakako to što se može odraditi brža detekcija, steći šira slika i bolja distribucija na parceli, a kao najvažnija pretnja izdvaja se neselektivna zamena ljudskog rada", ukazuje Marčić.

Veliki problem sve većeg broja poljoprivrednika jeste upravo nemogućnost da investiraju u kupovinu mašina koje omogućavaju preciznu poljoprivredu u praksi, te nisu u mogućnosti da iskoriste posedovanje brojnih aplikacija na najbolji mogući način, složili su se učesnici današnjeg skupa.


Tagovi

Precizna poljoprivreda Nedeljko Tica Đorđe Mišković Odliv mozgova Nova tehnologija Milena Marčić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D