Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi
  • 28.07.2021. 12:00

Praćenje vremenske prognoze ključno za planiranje poljoprivrednih aktivnosti

Softver kompanije AGRIVI omogućava praćenje precizne vremenske prognoze na osnovu lokacije polja, kao i planiranje svih poljoprivrednih aktivnosti.

Foto: Agrivi
  • 255
  • 200
  • 0

Poljoprivrednici se sve češće suočavaju sa pojavom ekstremnih vremenskih (ne)prilika kao što su prolećni mrazevi, suše, poplave ili grad. Takođe, specifični vremenski uslovi poput sunčeve svetlosti, temperature, kiše, vetra i vlage utiču na celokupni proizvodni proces, od pripreme zemljišta za setvu/sadnju do berbe, a naučnici predviđaju sve intenzivniju pojavu ovakvih ekstrema koji već sada uzrokuju osam do dvadeset odsto gubitaka u prinosu.

Upravo iz tog razloga, vremenska prognoza može biti vredan saveznik u planiranju aktivnosti na polju kao što su:

  • Setva /sadnja: Svaka kultura zahteva određenu minimalnu i maksimalnu temperaturu za klijanje i rast. Iz tog razloga, praćenje vremenskih prilika može značajno da pomogne u određivanju optimalnog datuma setve, odnosno sadnje kako bi se izbegao mraz u najosetljivijim fazama useva.
  • Đubrenje: Pravilno đubrenje zahteva specifične vremenske uslove poput male brzine vetra, srednje temperature i male mogućnosti kiše nakon tretiranja. U suprotnom neće dati očekivani rezultat, već samo dodatni trošak.
  • Zaštita: Slično kao i kod đubrenja, optimalno vreme za zaštitu zavisi od predviđenih vremenskih uslova. Da biste postigli najbolje rezultate, važno je da  pazite da nakon tretiranja ne postoji mogućnost kiše. 
  • Berba: Jaka i dugotrajna kiša za vreme pune zrelosti useva može da uzrokuje ozbiljnu štetu na usevima i gubitak prinosa, čak i za samo nekoliko dana. Iz tog razloga je izuzetno važno obezdbediti najbolje moguće uslove kako bi se osigurao kvalitet useva. Drugim rečima, berba zahteva savršeno planiranje, posebno s obzirom na vremenske uslove.

AGRIVI softver za precizno praćenje prognoze

Danas postoje mnogi softveri za vremensku prognozu od kojih neki omogućavaju uvid u detaljne uslove sa različitim parametrima, dok drugi nude samo osnovne informacije. Bez obzira na broj parametara, izuzetno je važno imati tačnu i preciznu prognozu.  

Jedna od najboljih opcija je korišćenje meteoroloških stanica ili aplikacija za upravljanje proizvodnjom koja će prikupljati i prikazivati podatke specifične za određenu lokaciju polja. Praćenjem tačne vremenske prognoze poljoprivrednici mogu preciznije da planiraju svoje aktivnosti, količinu korišćenih proizvoda, da smanje troškove proizvodnje i negativan uticaj na životnu sredinu obezbeđujući održivu proizvodnju.

Softver kompanije AGRIVI omogućava praćenje precizne vremenske prognoze na osnovu lokacije polja, kao i planiranje svih poljoprivrednih aktivnosti. Poljoprivredniku je potrebno samo da unese sva svoja polja i označi ih na satelitskoj karti. Tako možete dobiti uvid za samo nekoliko klikova, bilo kad i bilo gde.

Zato, ne zaboravite da pratite vremensku prognozu i donosite odluke na osnovu stvarnih podataka sa terena prilikom planiranja terenskih aktivnosti.


Tagovi

Agrivi Vremenska prognoza Poljoprivredni radovi Softver


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/