Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poziv na delovanje
  • 20.04.2020. 07:30

Poziv svetskih poljoprivrednih lidera: Sprečite porast broja gladnih

U svetu je gladno preko 800 miliona ljudi, a ako se nešto ne preduzme, te brojke bi mogle da budu znatno veće, upozoravaju u pozivu na delovanje upućenom svetskim vođama.

Foto: Depositphotos/rudolfgeiger
  • 80
  • 3
  • 0

Vodeće prehrambene svetske kompanije, ali i nevladine organizacije, poljoprivredni proizvođači i naučnici iz ove oblasti, okupljeni oko Koalicije za hranu i zemlju (The Food and Land Use Coalition) pozvali su vlade svih država i međunarodne organizacije da preduzmu hitne mere kako bi se sprečila globalna prehrambena kriza koja preti celom svetu. 

Od gladi pati preko 800 miliona ljudi, a ako se nešto ne preduzme, te brojke bi mogle da budu znatno veće, upozoravaju u pozivu na delovanje upućenom svetskim vođama.

U apelu su istaknuta tri važna područja na kojima je potrebno delovati. Kao prioritet naveli su održavanje slobodne trgovine i osiguravanje neometanog protoka robe. Osiguravanje hrane onima koji su najugroženiji naveli su kao drugo, a investiranje u održiv i otporan lanac snadbevanja hranom kao treće važno područje.  

Slobodno tržište i neometan protok robe

"Glavne države u oblasti izvoza hrane moraju jasno dati do znanja da će i dalje u potpunosti snadbevati međunarodna tržišta, a to znači da će im granice uvek biti otvorene uz, naravno, pridržavanje mera sigurnosti. Isto tako, što je zapravo i najbitnije, države moraju ulagati u svoje domaće proizvođače, pomoći im putem podrške i podsticaja i omogućiti da se poljoprivredna proizvodnja, prerada i distribucija odvija neometano", stoji u pozivu.

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi da završi na otpadu?

Napomenuli su i kako Vlade moraju osigurati da se javna i privatna finansijska sredstva i dalje prelivaju sve do poljoprivrednika, a da bi banke trebalo da budu proaktivne u pružanju nižih kredita tokom krize. 

Podrška najugroženijima 

Međunarodne organizacije, multilateralne i bilateralne, trebalo bi da aktiviraju dodatne resurse za finansijsku podršku zemalja sa niskim prihodima kao što su to države subsaharske Afrike i Azije. U svim tim državama poljoprivredna proizvodnja mora da teče neometano, kao i uvoz, kako stanovništvo ne bi gladovalo. 

Stiže podrška za poljoprivredna gazdinstva?

Isto tako, osim najsiromašnijem stanovništvu, trebalo bi da se pomogne i onima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla. Svaka država mora da omogući da svi koji su dobili otkaz dobijaju novčana primanja, bio to minimalac, 50 odsto ili veći procenat od plate.

Investiranje u održiv i otporan lanac snadbevanja hranom

Naglašeno je investiranje u održiv i otporan lanac snadbevanja hranom jer se smatra da je on ključan za opstanak poljoprivrede i da od njega zapravo sve kreće. Ako on nije dobro organizovan, sama proizvodnja, prerada kao ni distribucija nemaju smisla. 

"Današnji prehrambeni sistem je osetljiv, zbog dugotrajnog neulaganja i iscrpljenosti prirodnih resursa. Ne može se to preko noći dogoditi, ali trebalo bi pokušati. Države moraju osigurati da se sektori za hranu i upravljanje zemljištem pravilno finansiraju dugoročnim kapitalom i podsticajima kojima se nagrađuje snadbevanje kvalitetnom i zdravstveno ispravnom hranom", zaključuju u pozivu. 


Tagovi

Poziv na delovanje Prioriteti Prehrambena kriza Glad Lanac snadbevanja hranom Slobodno tržište Broj gladnih


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.