Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 12.08.2021. 07:30

Požari besne Evropom - sve je više pogođenih područja

Najteže su pogođene Grčka, Turska i južna Italija, ali gori i u Bugarskoj i važnim poljoprivrednim zemljama poput Rumunije, Ukrajine i Rusije.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 141
  • 15
  • 0

Prosečna spaljena površina u Grčkoj je između 2008. i 2020. godine iznosila 1.700 hektara, međutim u stravičnom požaru koji još uvek hara tom zemljom u samo 10 dana izgorelo je gotovo 57.000 hektara.

Najveći je na ostrvu Eviji poznatom i pod imenom Eubeja, gde je do sada evakuisano na desetine sela i hiljade ljudi, dok je vatra progutala šume i domove na severu tog dela.

"Ovo je bio raj, sa retkim vrstama drveća i divljim životinjama", rekao je jedan pepelom prekriven meštanin za DW dodavši da je sada sve spaljeno.

Vatrena stihija je izbila prošle nedelje tokom najgoreg toplotnog udara u zadnje tri decenije, a temperature preko 40°C uzorkovale su katastrofalne šumske požare širom Mediterana. Odneli su ljudske živote, opustošili polja, izgorele su mnoge farme i domaće životinje, a vatra i dalje ne jenjava.

Najteže su pogođene Grčka, Turska i južna Italija, ali besne i Bugarskom kao i važnim poljoprivrednim zemljama poput Rumunije i Ukrajine, izvestio je Evropski informacioni sistem šumskih požara. Još uvek se ne zna koje su razmere šteta i gubici u poljoprivredi jer vatra još nije pod kontrolom u mnogim zemljama, a toplotni talas se nastavlja.

Izgorele šume, maslinjaci, polja...

Meteorološke službe očekuju da će se toplotni talas proširiti na delove Španije i Francuske, države sa većim poljoprivrednim značajem od Grčke, piše agrarheute. U toj su zemlji vlasti već uhitile nekoliko osoba za koje se sumnja da su podmetnuli požare. I u Italiji i Turskoj pretpostavljaju da je vatra posledica ljudskog faktora. Samo na Sardiniji u kratkom je vremenu izgorelo više od 20.000 hektara šuma, maslinjaka i žitnih polja.

Prošlog vikenda je italijanska vatrogasna služba imala više od 800 intervencija, od toga 250 na Siciliji, 130 u Puliji i Kalabriji, 90 u Laziju i 70 u Kampaniji, piše AA. Dok jug Italije gori, sever su nedavno pogodile jake oluje, a slično je bilo u čitavoj severnoj Evropi.

"Šteta od oluja i grad u čitavom severnom kraju procenjuje se na nekoliko desetina miliona evra“, saopštila je italijanska poljoprivredna organizacija Coldiretti.

Prirodni rezervati, poput Nacionalnog parka "Aspromonte" u južnom delu te zemlje, te "Parco delle Madonie", istočno od glavnog grada Sicilije, Palerma, suočili su se s neprocenjivom štetom, javlja The West.

U Turskoj je do sada izgorelo gotovo 95.000 hektara, dok je, za poređenje, prosečno 13.516 ha između 2008. i 2020. godine.

Opasnost od požara sve je veća

Evropska služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) objavila je prošle nedelje da istrajno vrući i suvi uslovi povećavaju rizik od daljih požara. Međutim, istakli su da ih visoke temperature same po sebi ne uzrokuju te da oni zahtevaju iskru, za šta su najčešće krivi ljudi.

Oblaci dima bili su jasno vidljivi na njihovim satelitskim snimcima, a ogromnu razmeru uzrokovali su visoki nivoi čestica u istočnom Mediteranu.

"Pomno pratimo njihov intenzitet i uticaj na atmosferu", rekao je Mark Parington, stručnjak u CAMS-u.

Evropska komisija objavila je prošle nedelje da pokušava da mobiliše više aviona za gašenje vatre, helikoptera i vatrogasaca za podršku Italiji, Grčkoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

U Turskoj i južnoj Italiji, podaci CAMS -a pokazuju da se emisije i intenzitet požara brzo povećavaju, a pogođene su i zemlje poput Maroka, Albanije, Grčke, Severne Makedonije i Libana. Ali, ne samo u ovom delu sveta vatra besni i u Rusiji, na zapadnoj obali SAD-a kao i Kanadi.

U Grčkoj spašavaju svoje životinje: 


Tagovi

Požari Evropa Gašenje Vatra Nepogoda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.