Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasnost od požara
  • 27.06.2021. 07:30

Požar na poljoprivrednom gazdinstvu - kako ga sprečiti i šta ako do toga već dođe?

Osim požara na poljima tokom i nakon žetve, on se može desiti i na poljoprivrednom gazdinstvu gde se nalazi velika količina zapaljivog materijala poput slame, sena, stočne hrane, goriva i slično.

Foto: Depositphotos/filmfoto
  • 243
  • 16
  • 0

Uz opasnosti koja prate sva domaćinstva, na poljoprivrednim gazdinstvima postoje dodatni elementi koji mogu da uzrokuju izbijanje požara. Uz stambeni se često nalazi jedan ili više poljoprivrednih objekata poput štala, šupa i sličnih pomoćnih zgrada.

Iz vatrogasnih udruženja poručuju da se tu često radilo o starijim prostorima koji su građeni od zapaljivog materijala te da su dodatan problem dotrajale električne instalacije u njima.

"U takvim mestima se nalazi velika količina zapaljivog materijala poput slame, sena, stočne hrane, drva i goriva", upozorili su rekavši da su posebno opasni požari silosa u kojima se čuvaju žitarice zbog opasnosti od eksplozije. Međutim, ističu, najviše onih vezanih uz poljoprivredu odnosi se na spaljivanje biljnog otpada i paljenja vatre na otvorenom.

Znanje i ispravna mehanizacija ključni u prevenciji požara u atarima

Vatra na otvorenom prostoru lako može zahvatiti poljoprivredne površine. Upozoravaju i da vatrena stihija zna na polju da izbije prilikom žetve često zbog neispravnih poljoprivrednih mašina. Stoga vatrogasci za to vreme imaju pojačana dežurstva kako bi pravovremeno reagovali u ovakvim slučajevima.

Paljenje strnjišta izuzetno je opasno (Foto: Depositphotos/Stockr)

Vatrogasci ističu da pažnju treba obratiti na ispravnost električnih instalacija, ispravnost sistema grejanja i dimnjaka, pogotovo ako se ekonomski objekti greju. Pojašnjavaju da je potrebno održavati okućnice i prostor oko objekata čistim.

"Zapaljive materijale, pogotovo gorivo za mašine, skladištite u ispravnim rezervoarima i na za to predviđenim mestima prema važećim propisima", upozoravaju. Ali, kažu, treba biti oprezan i prilikom izvođenja radova koji uključuju električne alate.

Stavite mokre krpe oko vrata i prozora

Požari na ekonomskim objektima se šire velikom brzinom zbog velikih količina zapaljivog materijala. Vatrogasci po dolasku često zatiču celi objekt u plamenu, pa im je primarni zadatak sprečavanje njegovog širenja na druge objekte.

"Uz ona na privrednim objektima, uvek je prisutna opasnost od izbijanja u domaćinstvu, a mogu biti uzrokovani dotrajalim instalacijama, nemarom kod kuvanja i slično", tvrde.

Kažu da ako vidite požar ili dim, odmah obavestite o događaju vatrogasce na broj telefona 193.

"Dežurnom vatrogascu recite sve informacije koje od vas traži - adresu, o kakvom se događaju radi i ima li ugroženih osoba", savetuju rekavši da ih odmah treba upozoriti i na to da li su ugrožene životinje, mašine ili postoji opasnost od širenja vatre na uskladišteno gorivo ili drugi zapaljivi materijal.

"Poziv prekinite tek kada osoba sa kojom razgovarate to dopusti, ali budite u blizini telefona ako zatraži dodatne informacije."

Važno je, kažu, pobrinuti se o sigurnosti ukućana. Savetuju da se na objektima koji nisu zahvaćeni požarom zatvore vrata i prozori i oko istih postave mokre krpe ili peškiri kako bi sprečili ulazak dima.

"Gašenje možete započeti sami, samo ako time ne ugrožavate sopstveni život ili živote vaših ukućana. Isto se odnosi na evakuaciju životinja iz privrednih objekata", pojašnjavaju.

Govore i da se ne treba nepotrebno zadržavati na području u kojem aktivno rade vatrogasci i druge službe.

"Pomognite im informacijama i ako se pomoć od vas traži. Nemojte se zadržavati na mestu požara kao posmatrači ili kako bi ga fotografisali."

Ne gomilajte zapaljive predmete!

Opasnost se kažu, ne može skroz anulirati, ali se može smanjiti nizom mera. Napominju da je u sezoni grejanja važno dimnjake održavati čistima.

"Ohlađeni pepeo iz peći na čvrsta goriva odlažite samo za na to predviđena mesta", kažu dodavši da je bitno okućnice održavati čistim od suvog rastinja, pogotovo uz obodu šume.

"Nemojte gomilati velike količine zapaljivih predmeta u i uz objekte kao što su otpadno drvo, stare gume i plastika", preporučaju.

Posebnu pažnju treba pridodati ispravnosti mašina koji se koriste u radovima na poljoprivredi, pogotovo električnih instalacija i izduvnog sistema. Takođe savetuju da obratite pažnju prilikom rada sa zapaljivim tečnostima.

"Zbog vlastite sigurnosti, dobro je imati aparat za gašenje u blizini garaža ili skladišta u kojima su radne mašine", kažu.

Obratite pažnju na ispravnost mašina (Foto: Depositphotos/budabar)

Važno je da motori i svi ostali izvori toplote budu očišćeni od paučine, prašine i drugih lako zapaljivih materija. Krpe natopljene uljem ili mašću preporučljivo je držati u metalnim posudama, a mašine minimalno dva metra od lako zapaljivih materijala kao što su slama i seno, piše agrarheute prenoseći smernice koje je izradilo nemačko Udruženje za zaštitu od požara.

Umesto da spaljujete, biljni otpad kompostirajte

Što se tiče spaljivanja biljnog otpada, iz vatrogasna udruženja napominju da najviše ovih požara nastaje u proleće, početkom poljoprivrednih radova, ili krajem žetve, prilikom paljenja strnjišta. Zbog opasnosti koja može nastati zbog toga, vatrogasci savetuju kompostiranje.

Spaljivanje žetvenih ostataka sve češće, a posledice nesagledive

"Obratite pažnju na propise vaše jedinice lokalne samouprave o razdobljima u kojima je u potpunosti zabranjeno spaljivanje", upozoravaju rekavši da ako se ipak odlučite na tu metodu treba da obavestite nadležnu profesionalnu ili dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu.

"Nemojte paliti vatru kad je napolju vetrovito, u blizini šume ili objekata i uvek imajte spremna sredstva za gašenje", ističu.


Tagovi

Požar Poljoprivredno gazdinstvo Vatrogasci Kako postupati Žetveni ostaci Zapaljivi predmeti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.