Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 15.06.2021. 07:30

Povlače glifosat sa američkog tržišta? Koji su razlozi?

Bayer mora da isplatiti zahteve za odštete svim američkim korisnicima glifosata koji su oboleli od karcinoma. Prema pisanju medija, ova kompanija izgubila je čak 40 odsto svoje vrednosti na berzi.

Foto: Bigstock/Banprik
  • 2.080
  • 296
  • 0

Nemačka hemijska kompanija Bayer razmatra povlačenje glifosata sa američkog maloprodajnog tržišta nakon što je američki sud odbacio njihov plan podmirivanja odštete u vrednosti od dve milijarde dolara za pacijente koji oboljevaju od raka, a koristili su ovaj proizvod.

Odluka sudije u San Francisku Vinsa Čabrije udarac je na pokušaje izvršnog direktora ove kompanije Vernera Baumana da podmiri odštete u iznosu od 63 milijarde dolara, a koje je Bayer nasledio kupivši Monsanto 2018. godine.  

Prema reutersu, deonice ove kompanije su krajem maja pale za gotovo pet odsto, nakon što je američki sud kritikovao njen plan. Odluka suda takođe postavlja pitanja o poravnjanjem od 9,6 milijardi dolara za 125.000 postojećih zahteva i tužbi korisnika herbicida pod robnom markom "Roundup", a oboleli su od raka. Međutim, ova korporacija i dalje tvrdi da ta aktivna materija ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Markus Mans, koordinator fondova u "Union Investment"-u kaže da odluka suda može značiti značajan zastoj za tu kompaniju.

Za neke glifosat ipak dostupan

U svojoj je izjavi Bayer je najavio da će odlučiti o budućnosti tog proizvoda na američkom tržištu.

"Ni jedna od ovih rasprava neće uticati na dostupnost proizvoda na bazi glifosata na tržištima za profesionalne i poljoprivredne korisnike", njeni su navodi. Prodaja te aktivne materije američkim potrošačima, uglavnom pod robnom markom "Roundup", čini 300 miliona evra Bayer-ovog godišnjeg prihoda, što je manje od dva odsto njihove ukupne prodaje povezane sa agrarom.

Lijam Kondon, upravnik tog odeljenja kompanije, rekao je analitičarima i novinarima da ne očekuje nikakav finansijski uticaj od prekida prodaje glifosata američkim farmerima. Bayer bi zadržao ime marke "Roundup", ali bi promenio njegove aktivne sastojke, dodao je.

Sporne finansije, a ne sigurnost?

Inače, "Roundup" je veliki uspeh Monsanta, a razvili su ga 70-ih prošlog veka. Herbicid je efikasan i deluje na genetski modifikovanim usevima koji su otporni na njegovu aktivnu materiju - glifosat, a deo su portfelja te kompanije. Bayer-ovo preuzimanje Monsanta bilo je najveće u njihovoj istoriji i značajno je uticalo na njegove deonice. Od prvih izveštaja o potencijalnom dogovoru između te dve kompanije u 2016. godini, Bayer je izgubio 37 milijardi evra ili 40 odsto svoje vrednosti na berzi, piše Financial times.

Učestvovao je i u pravnim bitkama oko glifosata od avgusta 2018., kada je kalifornijski sud doneo prvu presudu koja "Roundup" povezuje sa karcinomom. Međutim, u Bayer-u su izjavili da, ako prestanu da prodaju glifosat američkim maloprodajnim kupcima, to neće biti zbog sigurnosnih razloga već smanjenja rizika od finansijskog gubitka.

"Regulatori širom sveta i dalje zaključuju da se Roundup na bazi glifosata može sigurno koristiti i nije kancerogen, a mi smo jednako sigurni u to", istakao je Bauman. Ali, ovaj je proizvod već godinama na meti kritika zagovarača zaštite životne sredine.

Koja su alternativna rešenja umesto primene glifosata?

Takođe je spomenuo da njihova kompanija razmatra alternativna rešenja za upravljanje potencijalnim zahtevima odštete dodajući da je 96.000 od 125.000 postojećih zahteva završeno, u završnoj je fazi ili uključuje zahteve koji ne ispunjavaju uslove. U razdoblju od januara do marta ove godine Bayer je za rešavanje parnica isplatio oko 2,2 milijarde evra.


Tagovi

Bayer Monsanto Roundup Odštete Finansije Deonice Glifosat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao