Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MHE
  • 29.12.2020. 14:00

Povećanje naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora devastiraće reke?

Ovo povećanje naknade predstavlja signal investitorima da mogu da nastave investicije i dalju devastaciju naših reka i životne sredine, kao i osiromašivanje poreznih obveznika, građana i privrede, smatra Nataša Milivojević ispred WWW Adria.

Foto: Nataša Milivojević
  • 288
  • 589
  • 0

Za naknadu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora od sledeće godine moraćemo da izdvojimo pet puta više novca nego do sada, odlučila je nedavno Vlada Republike Srbije. To znači da ćemo za tu stavku već od sledećeg meseca davati 0,437 dinara po kilovat-satu.

U Svetskoj organizaciji za prirodu - WWF Adria kažu da se od 2015. godine do danas u sistem podsticaja uključio veliki broj proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. To, smatraju, za posledicu ima manjak sredstava koji su potrebni za isplatu podsticaja, koje Elektroprivreda Srbije sve vreme namiruje iz sopstvenih sredstava.

Kako dodaju, Elektroprivreda Srbije je samo u periodu od godinu dana na namenski račun za prikupljanje naknada za podsticaje prenela više od 23 miliona evra, kako bi izmirila obaveze.

U planu izgradnja MHE u zaštićenim područjima Srbije?

"S obzirom na to da se gotovo polovina naknada za podsticaje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora izdvaja za male hidroelektrane (MHE), sasvim je jasno da uspostavljeni sistem i naknada za korišćenje voda kao javnog dobra, i podsticaja za proizvodnju električne energije iz MHE u Srbiji, nema nikakvu društveno-ekonomsku opravdanost", kaže Nataša Milivojević ispred WWF Adria i dodaje da se time na godišnjem nivou pravi direktan društveni i finansijski gubitak od preko 1,1 milijarde dinara, odnosno preko devet miliona evra.

"Nije se nimalo vodilo računa o zaštiti životne sredine"

Dalje dodaje da su, prema Izveštaju Agencije za energetiku, samo gubici na distributivnoj mreži u Srbiji 2019. godine iznosili 11,75 odsto odnosno da bi se smanjenjem distributivnih gubitaka od svega jedan odsto uštedelo više električne energije nego što je godišnja proizvodnja svih MHE iz sistema podsticaja za OIE.

"To ukazuje da se gotovo nimalo nije vodilo računa o stvarnim i realnim interesima društva i lokalnih zajednica, kao i o zaštiti životne sredine. Ovo povećanje naknade predstavlja signal investitorima da mogu da nastave investicije i dalju devastaciju naših reka i životne sredine, kao i osiromašivanje poreznih obveznika, građana i privrede."

Da li postoji rešenje za (ne)izgradnju MHE u Srbiji?

Prelazak na proces dekarbonizacije, ključan za borbu protiv klimatskih promena, i okretanje ka obnovljivim izvorima energije, ne predstavlja samo obavezu, već i neophodnost, dodaje sagovornica Agrokluba.

"Međutim, taj proces nikako ne sme biti na štetu naših reka, već na povećanje energetske efikasnosti i povećanje udela obnovljivih izvora energije, ali sa akcentom na one izvore koji imaju manje štetan uticaj na prirodu, kao što je solarna energija", poručuje Milivojevićeva.

Moguć prelazak na aukcije umesto fid-in tarife?

Podseća i da je, u cilju preuzimanja konkretnih mera u pravcu očuvanja životne sredine, zdravlja građana i kako bi ovaj proces učinili transparentnim, WWF Adria pre godinu dana, zajedno sa još nekoliko organizacija civilnog društva, uputila pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem je predloženo formiranje radne grupe koju bi činili predstavnici struke, investitora, resornih ministarstava i civilnog društva. 

"Uloga te radne grupe bila bi da analizira raspoloživa rešenja i ideje koja bi bila uključena u pripremu izmena Zakona o energetici i odgovarajućih podzakonskih akata kojim se regulišu podsticaji za obnovljive izvore energije. Odgovor nije usledio."

Prelazak na proces dekarbonizacije, ne sme biti na štetu reka, smatra Milivojevićeva

Podseća i da se podsticaji u Srbiji isplaćuju u vidu fid-in tarifa što su gotovo sve zemlje Evropske unije napustile i prešle na modele koji su tržišno usmereni, kao što su aukcije.

"Uvođenje aukcija je stidljivo najavljeno još 2019. godine, ali ne postoje informacije dokle se sa tim procesom stiglo. Svakako, prelaskom na aukcije, fid-in tarife ne bi bile ukinute povlašćenim proizvođačima koji imaju ugovore na period od 12 godina, ali bi se na taj način svakako smanjile subvencije", navodi Milivojević.

"Podsticanje zločina protiv prirode"

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, koji se inače zalaže za gašenje MHE u cilju očuvanja reka i njihove okoline, navodi da taj pokret nema ništa protiv obnovljivih izvora energije, ali da nije saglasan sa ovom odlukom Vlade Srbije.

Inicijativa Pravo na vodu: Uklonite cevi iz Rakitske reke

"Obnovljivi izvori energije su u redu, ali ne smemo podsticati investitore da grade derivacione MHE i da nastavljaju da guraju cevi u našu pijaću vodu jer je to podsticanje na zločin protiv prirode, reka i ljudi koji pored njih vekovima žive. To je samo nastavak nečega što se radi u proteklih 10 godina", navodi Jovanović.

Poručuje, taj pokret nastaviće da brani svoju vodu i reke, te da na Staroj planini neće biti izgrađena više nijedna derivaciona MHE.


Tagovi

Uredba Nataša Milivojević Aleksandar Jovanović Obnovljivi izvori energije Mini hidroelektrane


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.