Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • subvencije
  • 16.03.2019. 20:00

Povećane subvencije za tovnu junad i umatičene krmače

Povećane su subvencije za umatičene krmače sa 10.000 na 15.000 dinara po grlu, kod tovnih junadi je podignuto sa 10.000 na 15.000 dinara.

Foto: Bigstockphoto/mikumistock
  • 1.152
  • 32
  • 0

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić smatra da je za srpsko stočarstvo izuzetno važan produžetak važenja ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom, podizanjem kvote sa pet na skoro 10 hiljada tona za juneće meso.

"Mi smo značajna sredstva i način subvencionisanja u govedarstvu opredelili za tovno govedarstvo, uveli nove mere i povećali iznos subvencija. Očekujemo da će rezultati ove godine u tom delu biti značajno bolji", rekao je Katanić, a prenosi RTV.

Povećan iznos subvencija u organskom sistemu proizvodnje

Prema njegovim rečima, povećane su subvencije za umatičene krmače sa 10.000 na 15.000 dinara po grlu, za tovljenike ostaje 1.000 dinara, kod tovnih junadi je podignuto sa 10.000 na 15.000 dinara, kod ovaca i koza ostaje 7.000 dinara za umatičena grla, i 2.000 dinara za isporučenu jagnjad i jarad klanici.

"Na insistiranje poljoprivrednika, kako bi se ubrzao ceo proces, a prepoznajući dizel gorivo kao veoma važan input u poljoprivrednoj proizvodnji, nismo se vraćali na Pravilnik o regresiranom dizel gorivu. Mi smo tih 1.200 dinara prebacili na hektare, tako da će ove godine sa četiri, taj iznos sredstava biti povećan na 5.200 dinara po hektaru", rekao je Katanić.

U organskom sistemu proizvodnje, iznos subvencija po hektaru povećan je sa 70 na 120 procenata.

U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo istaknuto je da je za poljoprivredu najvažnije da postoji kontinuitet u merama koje se sprovode u okviru agrarnih politika. Rečeno je da će u narednih desetak dana biti raspisano još nekoliko konkursa - za startap podršku mladima u ruralnim područjima, za organsku proizvodnju, konkurs za srednje poljoprivredne škole i naučno-istraživačke institucije.


Izvori

RTV


Tagovi

Stočarstvo Stočni fond Telad Krave Svinje Subvencije Nenad Katanić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.