Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 10.09.2020. 18:00
  • Njemačka

Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja u Nemačkoj

Nemačka se pribojavala širenja bolesti nakon što su proteklih meseci potvrđeni slučajevi zaraze svinja u zapadnoj Poljskoj. Jedan takav zabeležen je samo 10 km od nemačke granice.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 177
  • 6
  • 0

Nakon što je juče nemačko Ministarstvo hrane i poljoprivrede izrazilo sumnju na afričku kugu svinja (AKS) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, danas je ministrka poljoprivrede, Julija Klukner službeno potvrdila da je zaista reč o ovoj bolesti. 

Sumnjivi slučaj odnosio se na trup divlje svinje pronađene u blizini nemačko-poljske granice, a uzorak je odmah ispitan u laboratoriji Instituta "Friedrich Loeffler" u Rimsu.

Bolest stigla iz Poljske?

Nemačka se pribojavala širenja bolesti nakon što su proteklih meseci potvrđeni slučajevi zaraze u zapadnoj Poljskoj. Jedan takav zabeležen je samo 10 km od nemačke granice. Ove godine u Poljskoj prijavljeno je već 66 slučajeva, više nego prošle godine. Slučajevi su nedavno potvrđeni u oko 10 drugih evropskih zemalja i to kod divljih svinja koje su glavni krivci za prenošenje bolesti.

Ova bolest nije opasna za ljude, ali je kobna za svinje. Stoga je na vreme treba prijaviti nadležnim službama. Bolest se širi u mnogim regijama istočne Evrope i zaražava domaće svinje iako ne predstavlja opasnost za ostale domaće životinje.

Afrička kuga svinja se vratila u Srbiju

Podsetimo, afrička kuga svinja tokom prošlog leta primećena je u mladenovačkim selima, nakon čega se ponovo pojavila tokom janura meseca ove godine, kada je Uprava za veterinu proglasila epidemiju afričke svinjske kuge kod divljih svinja, na području i delovima lovišta na teritoriji Borskog i Pirotskog upravnog okruga.

Nakon infekcije, životinje razvijaju vrlo ozbiljne simptome poput temperature, umora, cijanoze kože, krvarenje iz usta, nosa i anusa, moguć je i kašalj, otežano disanje, proliv, povraćanje, hematom na bubrezima i limfnim čvorovima i plućni edem.

Nemačka strahuje zbog izvoza u Kinu

Milioni svinja uginuli su ili usmrćeni zbog izbijanja bolesti u Kini i drugim azijskim zemljama, a 2018. godine u toj se zemlji broj ovih životinja prepolovio. U Nemačkoj postoji bojazan da bi njen glavni izvoz svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje mogao biti ugrožen.

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Azijske zemlje redovno uvode zabrane uvoza ove vrste mesa iz regija u kojima je otkrivena bolest, što izaziva gubitak posla za izvoznike. Između januara i aprila ove godine, Nemačka je u Kinu izvezla mesa u vrednosti 424 miliona evra, što je dvostruko više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Pogledajte u kojim je sve delovima sveta i državama utvrđena ASK: 


Tagovi

Nemačka AKS Afrička kuga svinja Zaraza Bolest


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u