Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 20.07.2022. 15:00

Postignut napredak oko izvoza ukrajinskih žitarica? Žetva u punom jeku

Putin tvrdi da je uz pomoć Erdogana došlo do napredovanja oko ukidanja blokade izvoza ukrajinske pšenice. Za to je vreme žetva u Ukrajini u punom jeku. Očekuju prinose od 52 miliona tona žitarica i do 15 miliona tona uljarica.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 200
  • 56
  • 0

Vladimir Putin se u Teheranu susreo s turskim predsednikom Redžep Tajip Erdoganom gde mu je zahvalio na, kako Guradian piše, na njegovim posredničkim naporima. 

Putin: Ima pomaka

Ruski predsednik je posle jučerašnjeg sastanka utvrdio kako je postignut napredak koji bi Rusiji mogao omogućiti ukidanje blokade izvoza ukrajinske pšenice, što je problem i pretnja gladi širom Afrike, ali i velikim migracijama.

"Uz vaše posredovanje, napredovali smoNisu sva pitanja još rešena, ali činjenica da ima pomaka već je dobra", rekao je Putin, ali nije precizirao o kakvim je tačno pomacima reč. 

Podsetimo, prošle nedelje održani su prvi pregovori između Ukrajine, Rusije, Turske i zvaničnika UN-a. Tada je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba vrlo optimistično zaključio da su na dva koraka od dogovora "U završnoj smo fazi i sada sve zavisi od Rusije", naglasio je. 

Pitanje "života ili smrti"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Džosep Borel je u ponedjeljak, 18. jula izjavio kako se nada da će ove nedelje biti postignut sporazum koji će omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, prenosi APK-Inform.

Čeka se deblokada (Foto: Depositphotos/elena_larina)

"Rusija blokira izvoz ukrajinskih žitarica i dajemo sve od sebe da ih isporučimo drugim putem preko "koridora solidarnosti", Crnim morem iz luka Rumunije i Bugarske. Međutim, nije dovoljno. Nadam se da ćemo ove nedelje videti dogovor o deblokadi ukrajinskih luka", naglasio je Borel koji je za ovaj sporazum rekao da je pitanje "života ili smrti" za desetine hiljada ljudi.

Pritom cene žitarica i uljarica na svetskim berzama i dalje osciliraju. 

Pala cena pšenice, a porasla kukuruza

Tek smo na polovini nedelje, možda do njegovog kraja bude i konkretnijeg dogovora. 

Saradnja EU i Kine

Jučer su izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i potpredsednik Kine Liu He predsedavali 9. ekonomskim i trgovinskim dijalogom na visokom nivou između EU-a i Kine (HED). 

EU i Kina razgovarale su o nizu tema i predloga, a u fokusu je bio rat u Ukrajini. 

Posebno je naglašena važnost zajedničkog rada EU-a i Kine kako bi pomogli u rešavanju izazova uzrokovanih agresijom Rusije na Ukrajinu. EU je primila na znanje spremnost Kine da zajedno radi na osiguravanju stabilnosti globalnih tržišta i rešavanju globalne nesigurnosti hrane, uključujući izvoz đubriva, stoji u saopštenju EK. 

Žetva u punom jeku 

Za to vreme u Ukrajini traje žetva jarih žitarica i mahunarki. Od polovine meseca požnjeveno je 3,6 miliona tona roda s 1,2 miliona hektara, što je tek 10 odsto zasejane površine. Ove godine se očekuju ukupni prinosi od 52 miliona tona žitarica i 13 do 15 miliona tona uljarica. Brojke nisu gotove jer je u ovom trenutku nemoguće predvideti prinos kukuruza. 

Za novi rod Ukrajina očekuje posebnu opremu namenjenu privremenom skladištenju žitarica, piše ukrinform. Reč je o velikim vrećama dizajniranim za držanje 200.000 tona svaka kao i opremi za utovar i istovar. Na taj način misle rešiti 10 do 15 miliona tona žitarica, a u avgustu planiraju ponoviti postupak distribucije. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Deblokada luka Izvoz žitarica Glad u Africi Dogovor


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)