Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retke ptice
  • 17.06.2021. 14:00

Posle 120 godina morski galeb ponovo u Srbiji

Na kamenitoj obali Dunava kod Kladova pronađena su tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu.

Foto: Depositphotos/jeancliclac
  • 142
  • 20
  • 0

Krajem maja ove godine Marko Šćiban, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istraživao je ptice u okolini Kladova. Među ostalim pticama na obali Dunava prisutne su bile polno zrele jedinke morskih galebova (Larus michahellis) i sinjih galebova (Larus cachinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje. Detaljna pretraga terena dala je rezultat. Na kamenitoj obali pronađena su tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Prisutan i na na poljoprivrednim područjima

Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama. Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Ova vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima.

Van perioda gnežđenja morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Hrani se živim plenom poput riba, rakova i malih sisara, ili otpacima sa deponija. Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji. Druge dve vrste su obični galeb (Larus ridibundus) i crnoglavi galeb (Larus malenocephalus).


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Morski galeb Gnezda Marko Šćiban Retke ptice Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]