Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda glodara
  • 21.05.2021. 18:00

Pošast: Zbog najezde miševa propada australijska letina?

Poljoprivrednici dele videozapise na kojima miševi trče i plaze po zemljištu, hangarima, oštećuju useve i nastanjuju se po kućama.

Foto: Depositphotos/weha
  • 128
  • 25
  • 0

Najezda miševa u Australiji usledila je nakon jedne od najgorih sezona požara, a u jeku globalne pandemije virusa korona. Reč je o pravoj pošasti čiji je epicentar u istočnim državama ovoga kontinenta, posebno u Novom Južnom Walesu (NSW). 

Poljoprivrednici dele videozapise na kojima glodari trče i gmižu po zemljištu, hangarima, oštećuju useve i nastanjuju se po kućama. 

"Na vrhuncu smo imali dva miša po kvadratnom metru", opisuje Gaj Rot koji radi na istraživačkoj farmi Univerziteta u Sidneju u blizini grada Narabri. Za nbcnews priča kako se štetočine kreću oko kuća, ulaze u njih.

"Svaki put kada otvorite fioku, možete očekivati da će iskočiti iz nje. Hodaju po stolu dok za njim sedite", opisuje stanje.

Farmeri odustaju od letnjih useva

Kaže kako uništavaju useve pamuka, ali i žitarice skladištene u silosima. 

"Neki farmeri odustaju od letnjih useva jer su ih ozbiljno oštetili", kaže Stiv Henri, jedan od istraživača ove pojave. 

Pojašnjava kako na nju utiče više faktora.

"Imali smo niz sušnih godina, što je prekinuto, a miševi se jednostavno prilagođavaju novim uslovima i počinju da se razmnožavaju. Rod žitarica je dobar i glodavci imaju mnogo hrane", naglašava. 

Dakle, povoljni klimatski uslovi, dovoljno hrane, dobro sklonište i vlaga doprinose tome da se ove životinje nebrojeno množe. 

Kako piše theland, istraživanje je pokazalo da farmeri izdvajaju do 150.000 američkih dolara za borbu protiv ove pošasti. 

Pozivaju vladu da im pomogne

Poljoprivrednike bi mogle "izvući" ozime kulture koje se tamo obično seju u aprilu i maju. Grupa poljoprivrednika iz NSW od vlade traže hitne mere kao što je dozvola za korišćenje pesticida cink-fosfida, ali i finansijsku pomoć kroz program malih potpora. Stoga pozivaju vladu da im osigura paket finansijske pomoći do 25.000 dolara po gazdinstvu kako bi subvencionisali 50 odsto troškova za borbu protiv miševa. 

Poslednja velika šteta koju su napravili na nivou čitavog Novog Južnog Velsa je da su pregrizli optičke mreže pa su korisnici izgubili pristup žičnom internetu. Većinom je reč o ruralnim prostorima zbog čega poljoprivrednici broje velike gubitke. 

Nikome ne bi bilo svejedno da zatekne ovakav prizor u svom objektu na domaćinstvu: 


Tagovi

Najezda miševa Glodari Australija Pošast


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D