Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grimme i Amazone
  • 12.09.2017. 16:15

Porodična tradicija - tajna uspeha

Porodične kompanije "Grimme" i "Amazone" izgradile su poljoprivredno-mehanizacijska carstva, koja svake godine razvijaju nove tehnologije i među najinovativnijim su na tržištu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 232
  • 10
  • 0

Porodična tradicija tajna je uspešnog nemačkog gazdinstva. Pa i u pitanju poljoprivredne mehanizacije. Dokaz tome su dve porodične kompanije, koje više od jednog veka uspešno plove poslovnim vodama.

Kompanije "Grimme" i "Amazone" izgradile su poljoprivredno-mehanizacijska carstva, koja svake godine razvijaju nove tehnologije i među najinovativnijim su na tržištu.

"Grimme" ne posustaje od 1861. godine

Naime, kompanija "Grimme" osnovana je još 1861. godine, a Franc Grimi (Franz Grimme), koji je sada na čelu, četvrta je generacija te porodice, koja se specijalizovala za mehanizaciju za ratarske, ali i povrtarske kulture, pre svega krompir. Uz oca Franca, koji je u kompaniji od 1980. godine, za odnose s javnošću od 2000. godine zadužena je ćerka Kristina (Christine).

Kompaniji se lane pridružio i stariji sin Kristof (Christoph), koji je pre ulaska u porodičnu firmu, iskustvo sticao u kompaniji ''Claas''. Taj inženjer mašinstva u "Claasu" je proveo pet godina, a dolaskom pod okrilje porodice osnovao je startup kompaniju "Scmiede.one", koja se bavi prodajom polovne mehanizacije.

Franc i Christof Grimi

Kristofu je povereno i vođenje novootvorene fabrike u Kini na čak 13.000 kvadratnih metara. Ocu, sestri i bratu uskoro bi trebalo da se pridruži i Filip (Philipp), koji trenutno radi kao razvojni menadžer u poljoprivrednoj kompaniji "AGCO" u Južnoj Africi. Dakle, poenta je - prvo steći iskustvo u drugim kompanijama, a onda stečeno znanje implementirati u sopstvenu firmu.

"Amazone" proslavio 100 godina proizvodnje rasipača đubriva

Slično je i sa kompanijom "Amazone", koja je uspešna u svetu priključnih mašina. "Amazone" odnosno "Amazone H. Dreyer GmbH & Co. KG" osnovao je 1883. godine Hajnrih Drejer (Heinrich Dreyer), koji je imao dva sina. Odlučio je da polovinu udela u firmi da svakom sinu. Tako je na čelu "Amazona" danas četvrta generacija Drejerovih, odnosno Kristijan (Christian), sin Klausa Drejera i Justus, sin Hanca (Heinza) Drejera.

Bratići danas zapošljavaju oko 1.700 radnika, a ove godine proslavili su i 100. godišnjicu proizvodnje rasipača đubriva. Obe kompanije su u odličnim odnosima, pa su tako i konferenciju na kojoj su predstavili inovacije, održali na imanju porodice Grimi, u mestu Kapeln. Zanimljivo, čak su odlučili da ne budu konkurencija. Naime, kako su rekli iz "Amazonea", do pre 60 godina bavili su se i tehnologijom vađenja krompira, a onda su to odlučili da prepuste kompaniji "Grimme".

Porodica Drejer (Amazone)

Obe nemačke porodične kompanije svoje inovacije će predstaviti i na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije "Agritechnica", koji će se održati od 12. do 18. novembra u Hanoveru.

Foto: Željka Rački-Kristić


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!