Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paljenje žetvenih ostataka
  • 15.10.2018. 14:00

Ponjavica i Carska bara: Paljenje njiva ponovo izazvalo požar

Svake jeseni posle berbe kukuruza, njive južnog Banata su u plamenu. Zbog paljenja organskih ostataka nakon žetve, ugroženi su zemljište, zaštićena područja prirode, šume, lovišta, ali i saobraćajnice. Zaoravanje umesto spaljivanja je mera koju preporučuju stručnjaci.

Foto: Dejan Maksimović
  • 697
  • 40
  • 0

Već duži niz godina je uobičajeno da, nakon berbe kukuruza, poneki poljoprivrednici pale svoje njive kako bi se na što lakši i jeftiniji način rešili strnjike. To za posledicu ima požare. Ovih dana dogodila su se dva - u Parku prirode Ponjavica u Banatskom Brestovcu i u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara u Zrenjaninu. 

Zapaljene njive se nalaze u III stepenu zaštite

Članovi ekološkog udruženja Zeleni most iz Banatskog Brestovca napominju da se njive, koje su zapaljene, nalaze u III stepenu zaštite, a požar se proširio na priobalni pojas u režimu II stepena zaštite i došao do same obale i plaže, odnosno do samog toka Ponjavice. Požar se desio na oko 300 metara od starog mlina, zahvativši obalu u dužini od 500 metara i širini od 20 do 30 metara. Počinioci ovoga nedela su, za sada,nepoznati.

"Iako su propisane zakonske sankcije, dosadašnja praksa pokazala je da za paljenje njiva niko nije kažnjen, dok se odgovornost stalno  prebacuje sa jednih na druge, pa sve završi u zaboravu", smatraju u udruženju.

Zeleni most: Važno je očuvati Ponjavicu

Inače, park prirode Ponjavica uspostavljen je 1995. godine, kao zaštićeno područje III kategorije sa ciljem očuvanja prirodnih vrednosti. Danas park propada, jer se zaštita ne sprovodi u dovoljnoj meri. Paljenje njiva nije jedini ugrožavajući faktor. Vodotok zagađuju i septičke jame, a nekontrolisanom upotrebom herbicida i insekticida uništava se flora i fauna.

"Pored Zelenila, kao upravljača, deo odgovornosti imaju i MZ Banatski Brestovac, poljoprivredne stručne službe, kao i mediji. Ponjavica je vredno zaštićeno dobro od kojeg meštani i posetioci mogu imati samo koristi, ali jedino ako se očuva. Pitamo li se šta će ostati budućim pokoljenjima?", zabrinuti su u udruženju Zeleni most.

Požar i u Carskoj bari

Iz istog razloga je planulo i u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara kod Zrenjanina. Kako smo saznali iz udruženja Lokalni edukativno-ekološki izazov iz Zrenjanina, u nedelju (14. oktobra) požar je krenuo sa njiva, da bi se danas proširio na lokalitet Tiganjica, koji je u I stepenu zaštite. Zbog nepristupačnog terena, u ovom udruženju očekuju da će požar trajati još najmanje dva dana i da će izgoreti oko 1.000 hektara.

U galeriji možete pogledati fotografije posledica požara u Ponjavici, Malom vršačkom ritu i Carskoj bari, ali i kako ova zaštićena prirodna dobra inače izgledaju.

Ugrožena i druga zaštićena područja

Da su i druga zaštićena područja prirode u južnom Banatu ugrožena zbog nedozvoljnih poljoprivrednih mera, potvrđuju nam i u Prirodnjačkom društvu Gea iz Vršca. Od 900 hektara pod zaštitom, u Malom vršačkom ritu svake godine izgori nekoliko desetina. Ovo područje je stanište više od 120 vrsta ptica i hranidbena je baza za faunu Vršačkih planina. Ostaje u sećanju slučaj iz novembra 2011. godine, kada su volonteri PD Gea posadili oko 100 sadnica bresta, samo nekoliko dana posle velikog požara. Već sledeće godine, ove sadnice su izgorele u novom požaru izazvanom paljenjem okolnih njiva.

Spaljivanje žetvenih ostataka - štetna i zakonom zabranjena mera

Spaljivanje ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu je veoma štetna i zakonom zabranjena mera, koja se poljoprivrednicima nikako ne isplati, jer se tako:

  • uništavaju korisni mikroorganizmi, gliste i druge životinje, čime se smanjuje kvalitet površinskog sloja zemljišta;
  • uništavaju ptice, sisari, izazivaju šumski požari, ugrožava divljač, čime se degradiraju prirodna sredina, zaštićena područja prirode i lovišta,
  • ugrožava bezbednost saobraćaja;
  • rizikuje plaćanje novčane kazne od 100.000 do milion dinara, jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (član 28) zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka;
  • rizikuje dobijanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, po Pravilniku o načinu i uslovima upisa i vođenja poljoprivrednih gazdinstava (član 12), čime se gubi pravo na podsticaje u poljoprivredi.

Strnjiku ne paliti, već zaoravati

Umesto spaljivanja, stručnjaci preporučuju zaoravanje žetvenih ostataka. Takođe, postoje pozitivni primeri njihovog sakupljanja i korišćenja u stočarstvu, za proizvodnju energije, i u druge svrhe.


Foto prilog


Tagovi

Ponjavica Carska bara Njive Požar Zeleni most Gea Lokalni edukativno-ekološki izazov Zaoravanje ostataka


Autor

Dejan Maksimović

Više [+]

Veterinar, zaposlen u agenciji za konsalting i saradnik nevladine organizacije Ekološki centar "Stanište" iz Vršca.