Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije
  • 16.02.2018. 11:15

Poljoprivrednici traže hitno povećanje subvencija po hektaru

Nezadovoljni poljoprivrednici okupljeni oko Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije smatraju da je zbog slobodnog protoka robe na tržištu i povećanja konkurentosti srpskih poljoprivrednika, neophodno povećati subvencije, odnosno direktna davanja po hektaru. Razlog za to je kako su naveli što je 2017. godina bila izuzetno teška za proizvođače, a subvencije u zemljama u okruženju su 5-6 puta veće nego u Srbiji.

  • 3.915
  • 190
  • 0

Upravni  odbor Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije je na sednici održanoj 14. februara, u Požarevcu, zatražio od Ministarstva poljoprivrede da obrati veću pažnju na poljoprivredna gazdinstva kojima je osnovna delatnost poljoprivreda i ostvari partnerski odnos sa poljoprivrednicima na terenu. Tako će se, kako piše u zvaničnom Saopštenju Asocijacije, steći mnogo bolji uvid u poslovanje i probleme sa kojima se suočava srpska poljoprivreda.

 

Povećanjem subvencija povećati konkurentnost

 

Poljoprivrednici smatraju da je zbog slobodnog protoka robe na tržištu i povećanja konkurentosti srpskih poljoprivrednika, neophodno povećati subvencije, odnosno direktna davanja po hektaru. Razlog za to je kako su naveli što su subvencije u zemljama u okruženju 5-6 puta veće nego u Srbiji. Predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika su u ovom saopštenju podsetili na to da je 2017. godina bila jedna od najtežih za poljoprivrednike, koji su uglavnom opterećeni dugovanjima, kreditima, a svoje poljoprivredne ne mogu da prodaju zbog slabog interesovanja na tržištu. Direktna posledica toga je kako napominju velika količina uvezenog kukuruza po niskim cenama.

Menjaju se pravila i skraćuje vreme trajanja konkursa za novac iz IPARD-a

 

Poljoprivrednici su podsetili na to da je ministar poljoprivrede javno obećao da će oni, u proleće 2018. godine, imati regresirani dizel za poljoprivredu, a sada se to obećanje odlaže za jesenju sezonu, bez jasno iznetog plana o obuhvatu i mehanizmu subvencionisanja. U saopšenju UO Nezavisne asocijacija poljoprivrednika Srbije, navodi se da je javni poziv i pravilnik za IPARD izašao 25. decembra 2017, a vodič 19. januara 2018. godine što, kako tvrde paori, znači da su se u toku poziva menjala pravila konkursa. Prema rečima poljoprivrednika sve to skraćuje vreme trajanja konkursa, a njih dovodi u zabludu i kompromituje državne organe i proces evropskih integracija u očima građana Srbije, a naročito poljoprivrednih proizvođača.

Produžiti period zakupa zemljišta na najmanje 3 godine

 

Paori su zatražili da se poljoprivredno zemljište ne daje u zakup na godinu dana kao do sada već da se taj period produži na najmanje 3 godine, te da se učešće na licitaciji u prvom krugu omogućiti samo poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci obveznici PIO fonda poljoprivrede i imaju izmirene obaveze po osnovu javnih prihoda. Poljoprivrednici traže i ograničenje maksimuma površina koje može da zakupi jedno poljoprivredno gazdinstvo na 50 hektara, čime bi se povećao broj korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta, a samim tim i pružila perspektiva i ekonomski ojačala mala poljoprivredna gazdinstva i mladi poljoprivrednici koji žele zasnuju poljoprivrednu proizvodnju.

 

Poljoprivrednici spremni i na proteste

 

Među članice Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije i poljoprivrednicima je prisutno veliko nezadovoljstvo, a kako stoji u zaključku saopštenja oni su spremni da izađu na ulice i započnu proteste ukoliko Ministarstvo poljoprivrede u najkraćem roku ne odgovori na potrebe poljoprivrednika i tako spreči dalju propast poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor: Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije

Foto: Liza photograph / Flickr


Tagovi

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije Poljoprivreda Srbija Ministarstvo poljoprivrede Podsticaji IPARD Dize Protesti Regresirano gorivo Agroklub Mladi poljoprivrednici Zakup zemljišta Konkursi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.