Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 15.12.2020. 10:00

Poljoprivreda u doba korone - opstanak i podsticaj za perspektivu

Okolnosti tokom pandemije i povećanje broja zaraženih, nisu se značajno odrazile na poljoprivrednu proizvodnju, šta više ona je povećana, podsetio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

Foto: Bigstock/ronstik
  • 120
  • 14
  • 0

U okviru početka prvog onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede i konferencije "Poljoprivreda u 2021. - Podsticaj za perspektivu" istaknuto je da je agrar uprkos izazovima pandemije virusa korona pokazao stabilnost u snabdevanju sirovina u prehrambenoj industriji.

"Republički zavod za statistiku predviđa da će se u 2020. godini u sektoru poljoprivrede ostvariti rast bruto domaćeg u visini od 4,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, kao na godinu bez pandemije. Takođe u odnosu na prvih 10 meseci prethodne godine imamo rast od 2,3 odsto proizvodnje prehrambenih proizvoda", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Otvoren prvi onlajn Međunarodni sajam poljoprivrede - budućnost agrara leži u digitalizaciji

Pozitivno gledište ima i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

"Okolnosti tokom pandemije i povećanje broja zaraženih, nisu se značajno odrazile na poljoprivrednu proizvodnju, šta više ona je povećana. Nakon drugog i trećeg talasa država je omogućila i rad pijaca u skladu sa merama kako bi ovi sitniji poljoprivredni proizvođači mogli da plasiraju svoje proizvode, jedino gde se osetio pad jeste kada je u pitanju plasiranje robe ugostiteljskom sektoru", podsetio je Božić.

Češka ka samodovoljnosti

Međutim, da ipak nije bilo lako u ovoj korona godini, posvedočio je i ambasador Republike Češke Tomaš Kuhta, čija je zemlja - zemlja partner ovogodišnjeg Sajma i nagovestio da su ekološki poljoprivrednici i proizvođači organske hrane bili pogođeni pandemijiom COVID-a kao i ostali poljoprivrednici i suočavali su se sa sličnim problemima - smanjenog plasmana zbog ograničavanja prodaje i kretanja ljudi i nedostatka sezonskih radnika iz inostranstva.

"Oni koji su mogli koristili su državne subvencije. Naše Ministarstvo poljoprivrede koristi sve dostupne mehanizme za ublažavanje posledica pandemije, uključujući povećanje prehrambene samodovoljnosti Češke Republike kroz povećanje budžeta za nacionalne subvencije za 22 miliona evra iz internih rezervi resora", rekao je ambasador.

Češka uvodi zakon po kom 85 odsto namirnica mora da bude domaćeg porekla?

Podsetimo, u junu ove godine češka vladajuća stranka Ano i krajnje desni SPD predložili su amandman Zakona o hrani, koji bi obavezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85 odsto prehrambenih proizvoda na policama prodavnica mora da bude češkog porekla.

Oko 20.000 registrovanih posetilaca

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu ove godine prvi put je usled mera sprečavanja širenje pandemije virusa korona organizovan onlajn. Kako je rekao generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, na ovaj način su u novim okolnostima uspeli ipak da ostanu u kontaktu sa klijentima.

Celu konferenciju možete pogledati putem ovog linka

"Do sada imamo oko 20.000 registrovanih posetilaca, a verujem da će do kraja konferencije taj broj još porasti", istakao je Cvetković.


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede Čedomir Božić Ekološki poljoprivrednici Tomaš Kuhta Korona virus Senad Mahmutović Samodovoljnost Slobodan Cvetković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner