Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevara potrošača
  • 12.05.2021. 16:00

Poljaci zbog lažne deklaracije strogo kažnjavaju - a mi za reeksport?

Poljaci su vrlo osetljivi na domaće proizvode pa je ovaj najveći lanac supermarketa i diskontnih trgovina u toj zemlji s više od 2.800 prodavnica i 67.000 zaposlenih, inače u vlasništvu portugalske grupe "Jerónimo Martins", optužen za varanje i dovođenje potrošača u zabludu.

Foto: Depositphotos/AleksandrKondratov
  • 99
  • 6
  • 0

Čak 60 miliona zlota kazne, što je preko milijardu i po dinara, mora da plati maloprodajna grupa Biedronka u Poljskoj i to zbog lažnog označavanja proizvoda. Na deklaracijama voća i povrća je stajalo da je proizvedeno u Poljskoj, a nije, već u Ukrajini, Belgiji i drugim evropskim zemljama.

Poljaci su vrlo osetljivi na domaće proizvode pa je ovaj najveći lanac supermarketa i diskontnih trgovina u toj zemlji s više od 2.800 prodavnica i 67.000 zaposlenih, inače u vlasništvu portugalske grupe "Jerónimo Martins", optužen za varanje i dovođenje potrošača u zabludu.

"U trgovinama Biedronke potrošači koji su želeli da kupe poljski krompir, paradajz ili jabuke često su bili prevareni. Ta su kršenja ustavna i dugotrajna", naveo je u saopštenju predsednik Kancelarije za zaštitu tržišnog takmičenja i zaštite potrošača (UOKiK) Tomaš Črostni.

Poznati reekport poljske jabuke

I dok u toj zemlji posebno u vreme pandemije promovišu neku vrstu prehrambenog nacionalizma (setimo se samo kako je poljska vlada prošle godine imenovala i posramila 15 domaćih prerađivača mleka koji su uvozili sirovinu iz drugih zemalja EU, umesto da ga otkupljuju od domaćih mlekara), njihove jabuke su simbol prevare u Srbiji.

Ironično je to što su upravo pre nekoliko godina bile aktuelne "sumnje" o reeksportu poljskih jabuka kao srpskih za Rusiju. Tada, 2015. godine jedna beogradska firma pokušala je da izveze 20 tona jabuka na Terminalu Beograd uz falsifikat da je reč o domaćim jabukama. Postoje indicije da su u to, zbog velike koristi, uključeni i naši i ruski državljani.

Poljske jabuke su na veliko kupovale Belorusija i Srbija, ali i pomenuta Rusija. Prema poljskom trgovinskom portalu Sadyogrody.pl, u trgovini između Srbije i Rusije dominirala je jeftina vrsta jabuka ajdared, a to je vrsta koju najvećim delom uzgajaju baš poljski voćari.

Uhapšeni: Grčke breskve i nektarine prodavali Rusima kao srpske

Nažalost, posle šest godina i dalje se mešetari. Nedavno je MUP Srbije obelodanio hapšenja petoro odgovornih lica i čak 68 osumnjičenih poljoprivrednih proizvođača da su tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi reeksportovali voće kupcima u Ruskoj federaciji.

Nacionalizam ili prevara?

Ovaj događaj je rezultirao pojačanom kontrolom što znači da je izvoznik dužan da uz zahtev za overu dokaza o poreklu koji se odnose na voće i povrće dostavi sva dokumenta neophodna za utvrđivanje porekla - od uzgoja do otpreme proizvoda kupcu.

Ovde se može govoriti da prehrambeni nacionalizam ide u oba smera - ponosno kupovati domaće proizvode i prodavati svoje pod imenom matične zemlje. Međutim, taj nacionalizam je, čini se malo drugačiji u Srbiji, ako se uzme u obzir veliki uvoz jeftinog stranog povrća i voća, pa i mesa iz zemalja EU i prekoatlanskih. A, s druge strane, i dalje se mešetari sa tim stranim proizvodima potpisujući ih kao naše. Gde počinje nacionalizam, a završava prevara?


Tagovi

Prevara potrošača Kontrola Poljske jabuke Kazna Biedronka Reeksport


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.