Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pčela
  • 04.03.2019. 18:00

Pokrenuta kampanja za očuvanje pčela u Srbiji

Savez pčelarske organizacije Srbije (SPOS) pokrenuo je javnu kampanju "Mesec zaštite pčela", u saradnji s NALED-om. Tokom marta biće organizovani okrugli stolovi u Beogradu, Novom Sadu i Čačku.

Foto: Pixabay/BusinessHelper
  • 272
  • 12
  • 0

Savez pčelarske organizacije Srbije (SPOS) pokrenuo je javnu kampanju "Mesec zaštite pčela", u saradnji s NALED-om. Tokom marta svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom ili zaštitom životne sredine mogu da se uključe u javno-privatni dijalog o zaštiti pčela, kao i da učestvuju na okruglim stolovima u Beogradu, Novom Sadu i Čačku.

Prvi okrugli sto biće održan u utorak 5. marta od 11 sati u Beogradu. Naredni okrugli stolovi biće organizovani 14. marta u Novom Sadu i 26. marta u Čačku.  

Na Novom Zelandu usavršio tehniku pčelarenja

Srbija je zemlja sa najvećim brojem pčela po glavi stanovnika

Cilj ovog projekta je da svi oni koji se bave pčelarstvom i poljoprivredom, ali i zaštitom životne sredine ili su na bilo koji drugi način povezani sa temom, da se uključe i ukažu na izazove sa kojima se suočavaju kako bi se pronašla najbolja rešenja u borbi protiv trovanja pčela. Srbija je zemlja sa najvećim brojem pčela po glavi stanovnika (jedna pčela na šest stanovnika).

Oko 20.000 pčelara posluje i uzgaja 1,3 miliona pčela koje godišnje proizvedu 7.000 tona meda. Ipak, zbog problema trovanja, fond pčela opadne i za petinu godišnje, a proizvodnja meda pala je sa 12.000 tona u 2015. na 7.000 tona u 2017. godinu, kako navodi NALED.

Pčele su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka

Do problema trovanja pčela najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovarajuće upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni za upotrebu.

"Izumiranje pčela za našu zemlju značilo bi direktan ekonomski gubitak od 148 miliona evra godišnje. Ono što je još važnije jeste da su pčele najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Bez njih sa naše trpeze nestala bi kvalitetna i zdrava hrana i zato čuvanjem pčela čuvamo život," izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Američka trulež - bolest zatvorenog pčelinjeg legla

Domaće pčelarstvo opterećeno birokratijom

Ono što je takođe značajno je činjenica da je domaće pčelarstvo takođe opterećeno i birokratijom, što onemogućava rešavanje pitanja trovanja, jer je za pomeranje košnica iz zone zaprašivanja potrebno dostaviti niz odobrenja. "Jedan od problema, takođe je i manjak kapaciteta za pčelarstvo u nadležnim inspekcijama, a kada do trovanja dođe trošak dokazivanja putem analiza pada na pčelare, zbog čega većina odustaje od daljeg postupka," rekla je izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.  

Pčelari Azbukovice prave vrhunske šećerne pogače

Javna kampanja "Mesec zaštite pčela", organizuje se u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno - privatnog dijaloga za razvoj. Projekat finansira Američka agencija za međunardoni razvoj (USAID), a sprovodi ga NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.


Tagovi

Pčele Kampanja Bezbedna hrana NALED Pesticidi Pčelari Violeta Jovanović Rodoljub Živadinović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.