Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 08.01.2020. 10:00

Pojedini poljoprivrednici u Vojvodini pašnjake pretvaraju u obradive površine?

Zakon zabranjuje preoravanje pašnjaka, ne samo zbog životinja, već i zbog pokretanja erozije. Ipak, pojedini poljoprivrednici u Vojvodini ne poštuju pravila.

Foto: Depositphotos/superbo
  • 750
  • 21
  • 0

U poslednje vreme se u pojedinim lokalnim samoupravama, pašnjaci, iako to po zakonu nije dozvoljeno pretvaraju u obradive površine. Poljoprivrednici to rade kako bi uzeli koji dinar. Stručnjaci kažu da su bez pašnjaka uzaludni pokušaji države da oživi stočarstvo.

Pašnjaci su po rečima Branka Lakića, direktora Uprave za zemljište, poljoprivredno zemljište, ali nisu obradivo, za razliku od njiva i livada. Zakon zabranjuje njihovo preoravanje, ne samo zbog stoke i ispaše, već i zbog mogućeg pokretanja erozije.

On kaže da je utvrđeno da je preorano oko 10 hektara pašnjaka u selu Hajdučica, kod Plandišta i 21 hektar u ataru sela Šušara, kod Vršca. To se kako kaže dogodilo i u Lukinom Selu na području opštine Zrenjanin, kao i u Žablju i Čurugu.

"Svi koji imaju neke informacije o nezakonitom preoravanju pašnjaka, trebalo bi da obaveste Upravu," napominje Lakić. 

Rekordne površine državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu

U Srbiji 75.000 pašnjaka vraćeni selima 

U Srbiji, postoji oko 75.000 pašnjaka koji su vraćeni u nadležnost selima i mesnim zajednicama. Njima su dati na korišćenje, pa tim pašnjacima ne upravlja Ministarstvo poljoprivrede.

Lakić navodi da u Upravi za zemljište insistiraju da se ta odluka o upravljanju od sela, vrati državi. "Satelitskim snimcima, koji se redovno ažuriraju, pratimo sve promene, pa tako i da li je neki pašnjak preoran u njivu. Za takve prekršaje predviđene su kazne od 20.000 do 200.000 dinara," kaže Lakić, prenose Večernje novosti. 

Drugi krug javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za agrarnu 2019/2020. godinu, počeo je nedavno. Nadmetanje je raspisano u 96 od 145 lokalnih samouprava. Sve zemljište daje se u zakup uz saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište. Prema prvim podacima Uprave o zakupu zemljišta, prednjače Babušnica, Knić, Kuršumlija, Prokuplje, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Ražanj i Raška.

Zemlja u parlogu - potencijal za nove investicije 

Uprava je ove godine locirala napušteno državno poljoprivredno zemljište, na području četiri lokalne samouprave. Kako kažu, ovakva zemlja, u parlogu, predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora u našoj zemlji. Zbog toga je na odabranim parcelama urađena analiza pogodnosti zemljišta za organsku proizvodnju.

U Upravi za zemljište se nadaju da će novim pravilnikom koji je u pripremi biti bolje uređena ova oblast. U toj instituciji kažu da bi ovlašćene organizacije, koje imaju stručnost i znanje, trebalo da vode računa o nameni zemljišta. Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo već tokom januara to pravilnikom da definiše.

Samo u četiri opštine 501 napuštena državna parcela

Prošla godina rekordna po zakupu zemljišta 

Za jedan deo lokalnih samouprava postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta već je okončan, pa Uprava za poljoprivredno zemljište raspolaže i prvim podacima koji uključuju agroekonomsku 2019/2020 godinu koja je rekordna po površinama državnog zemljišta datog u zakup u velikom broju opština i gradova.

Za sada je kako su saopštili sigurno da: Babušnica, Golubac, Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Medveđa, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Ražanj i Raška imaju rekordne površine državnog zemljišta u zakupu. U Kniću je ove godine u zakupu 14,7870 ha, dok je prethodne godine bilo 6,2750 ha. U Požegi prošle godine nije bilo zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a ove godine je u zakup izdato 51,1895 ha. U Prokuplju je zaključeno 14 ugovora o zakupu na period od 10 godina u površini od 48,0036 ha, čime je ukupna površina pod višegodišnjim zakupom u ovoj opštini povećana na čak 519,0578 ha.

I dalje kako saopštavaju u Upravi Nova Varoš ima najveće povećanje površina pod zakupom u ovoj godini. Pod zakupom se nalazi 278,5355 ha, što je čak 3,5 puta više nego prethodne godine.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zakup zemljišta Vojvodina Poljoprivredno zemljište Uprave za poljoprivredno zemljište Pašnjaci Državno zemljište


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]