Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita oprašivača
  • 27.01.2023. 15:00

Pojačavaju se mere za zaštitu oprašivača

Evropska komisija je predstavila "Novi dogovor za oprašivače" za rešavanje alarmantnog pada broja divljih oprašivača u Evropi. Šta to znači za građane i države?

Foto: Depositphotos/swellphotograph
  • 67
  • 27
  • 0

U EU nestaju jedna od tri vrste pčela, leptira i muva lebdilica (naslovna fotografija, op.ur.). Stoga je Evropska komisija predstavila "Novi dogovor za oprašivače" za rešavanje alarmantnog pada broja divljih oprašivača u Evropi, revidirajući Inicijativu EU za oprašivače iz 2018. godine.

U akciju protiv njihovog gubitka uključeni su građani kroz inicijativu "Spasimo pčele i farmere". Obnovljena inicijativa postavlja mere koje treba preduzeti od strane EU i država članica kako bi se do 2030. zaustavio trend pada.

Ovaj dokument nadopunjuje predlog EK za "Zakon o obnovi prirode" iz juna 2022. i ključni je deo Strategije od njive do trpeze kao i biodiverziteta. 

Realizovaće se kroz bolje očuvanje vrsta i staništa, njihovo obnavljanje u poljoprivrednim pejzažima, ublažavanje uticaja pesticida, poboljšanje u urbanim područjima, borbom protiv uticaja klimatskih promena, invazivnih stranih vrsta i drugih pretnji kao što su biocidi ili svetlosno zagađenje.

Fokus inicijative biće na unapređenju znanja o smanjenju brojnosti oprašivača, njegovim uzrocima i posledicama. Do 2025. će se uspostaviti sistem praćenja i mapiranje područja na kojem obitavaju. 

Komisija će podržati države članice da razviju nacionalne strategije i zajedno s njima će pomoći građanima i poslovnim subjektima da deluju. 


Tagovi

Evropska komisija Oprašivači Dogovor za oprašivače Brojnost oprašivača Spas oprašivača Poljoprivreda i oprašivači Pčele Leptiri Muve lebdilice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.