Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Victoria Logistic
  • 30.09.2019. 16:00

Pogled unapred: Nova tržišta kao šansa za evropsku soju

Podstaknuti požarima širom Amazonije koji se dovode u tesnu vezu sa posledicama krčenja prašuma radi uzgoja goveda i genetski modifikovane soje, kao i rastuće globalne potrebe za ovim usevom, potražnja za sojom iz Evrope je ponovo aktuelna.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 880
  • 42
  • 0

Podstaknuti požarima širom Amazonije koji se dovode u tesnu vezu sa posledicama krčenja prašuma radi uzgoja goveda i genetski modifikovane soje, kao i rastuće globalne potrebe za ovim usevom, potražnja za sojom iz Evrope je ponovo aktuelna. Međunarodno Dunav Soja udruženje aktivno prati ova kretanja, kao i nove segmente tržišta koji se otvaraju za evropsku soju.

Poziv na promenu ka održivo proizvedenoj soji

U cilju rešavanja problema deforestacije (krčenja šuma) i drugih pitanja održivosti poljoprivredne proizvodnje, tokom poslednje decenije sve je više javnih dijaloga i okruglih stolova na ovu temu u zemljama poput Švajcarske, Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Norveške i Švedske.

Ove grupe sastaju se svake godine kako bi uticali na smanjenje krčenja šuma uz istovremeno razvijanje održivog lanca snabdevanja sojom u Evropi. Tako je 2011. godine pokrenuta jedna od prvih inicijativa u ovoj oblasti Soy Network Switzerland. Za samo par godina, čitava mreža švajcarskih uvoznika, trgovaca i proizvođača stočne hrane, obezbedila je da 90% soje koja se koristi u Švajcarskoj bude odgovorno proizvedena.

U skladu sa tim, Dunav Soja i Europe Soya prepoznati su kao standardi koji garantuju da je soja proizvedena na odgovoran, ekološki i društveno prihvatljiv način. Međunardono Dunav Soja udruženje, zajedno sa vodećim trgovinskim lancima, proizvođačima i distributerima poljoprivrednih proizvoda, neprofitnim organizacijama i predstavnicima vlasti na različitim nivoima, aktivno podržava prelazak ka održivim izvorima snabdevanja sojom. Tom prilikom se ističu vrednosti evropske soje koja nije proizvedena na područjima na kojima su krčene šume, uz smanjenu upotreba pesticida, kao i da je transportni put daleko kraći.

Nova tržišta i ona u povoju sve više pokazuju interes za soju poreklom iz Evrope, (Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic)

Pored svega navedenog, gajenje genetski modifikovane soje u Evropi nije dozvoljeno. Ipak, treba imati u vidu da se ovi razvojni procesi kreću u okvirima jednog globalnog sistema u kom međunarodni trgovinski ratovi i veliki ekonomski interesi imaju značajnu ulogu.

Nova tržišta traže soju iz Evrope

Kao sastavni deo ovog okruženja, nova tržišta i ona u povoju sve više pokazuju interes za soju poreklom iz Evrope.

Akvakultura
Kao i drugim životinjama, i ribama je potrebna hrana bogata proteinima. Iako je sadržaj ovog proteina prisutan u standardnom ribljem obroku, njegove zalihe su ograničene i relativno brzo se troše. Shodno tome, industrija teži pronalaženju novog izvora proteina. Ohrabruje činjenica da sojina sačma predstavlja efektivan i ekonomičan izvor neophodnog proteina. Zahvaljujući tome proizvodi od soje potencijalno mogu da zamene riblje brašno i ulje kao obnovljivo i zdravo riblje hranivo. 

Po uzgoju ribe Norveška je daleko ispred svih zemalja Evrope. Norveška industrija za proizvodnju lososa je veoma zavisna od uzgoja soje u Brazilu, što govori podatak da je godišnji uvoz sojinog proteinskog koncentrata (SPC) za potrebe norveške akvakulture bio 282.448 tona u 2017. godini (što čini približno 400.000 tona soje). Prema norveškim propisima proizvođači hrane i hraniva u obavezi su da koriste isključivo genetski nemodifikovane (BEZ GMO) sastojke. 

Zabrinutost u vezi sa uticajem brazilske soje na održivost i neznatne količine BEZ GMO soje koje dolaze iz SAD, sve nam jasnije ukazuje na to da će Evropa postati sve značajniji snabdevač BEZ GMO soje. Vodeći uzgajivači riba u Skandinaviji su prvi primeri na tržištu koji već pokazuju prelazak na soju evropskog porekla. 

Pored svega navedenog, gajenje genetski modifikovane soje u Evropi nije dozvoljeno.

Hrana za kućne ljubimce

Prema podacima Evropske Federacije proizvođača hrane za ljubimce (FEDIAF), u Evropi se proizvodi 8,8 miliona tona hrane za kućne ljubimce sa ukupnim prometom od preko 21 milijarde evra. Poslednjih godina, ovaj sektor je pod uticajem vrlo sličnih trendova kao i prehrambena industrija, imajući u vidu da kućni ljubimci sve više postaju ravnopravni članovi porodice. Takozvani proces humanizacije kućnih ljubimaca doveo je do potražnje za ekskluzivnim proizvodima za njihovu ishranu, pri čemu se najviše prodaje hrana sa oznakama "organska", "sirova" i "bez aditiva i konzervansa".

Kao rezultat toga, industrija za proizvodnju hrane za ljubimce zahteva soju proizvedenu po strogim standardima koji garantuju održivost i visok kvalitet. U hrani za kućne ljubimce, najčešće se koristi sojin proteinski koncentrat (SPC) kao delimična zamena za meso i sastojke mesnog obroka i kao dodatak mesu u suvim i konzerviranim obrocima.  U suvoj ekstrudiranoj hrani za kućne ljubimce, SPC se može koristiti kao izvor proteina blagog ukusa bez negativnog dejstva na ukus.
Soja kao zamena za meso.

Sve popularniji proizvodi koji su zamena za meso

Evropsko tržište proizvoda koji su zamena za meso beleži ubrzan rast, dok se u zemljama poput Holandije ili Austrije zadnjih godina meso koristi znatno manje u ljudskoj ishrani. Pojava novih trendova (vegetarijanci, fleksitarijanci) dovodi do zamene mesa visokoproteinskim ekvivalentima i mlečnim proizvodima. Vodeća tržišta za ove prozvode su Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je i najveća populacija vegetarijanaca, kao i brendova koji nude ovakve proizvode. Kao direktan odgovor na potražnju od strane potrošača, mnoge kompanije unutar ovog sektora koriste evropski soju iz održive proizvodnje, sertifikovanu po Dunav Soja standardu.

Povremeni manji i veći ekološki incidenti nas podsećaju da smo i sami odgovorni za način na koji se koristi zemljište i prirodni resursi. Kako bismo sačuvali našu planetu za generacije koje dolaze neophodan je prelazak na evropsku, održivo proizvedenu soju. Ovo je jedan od razloga zašto Dunav Soja udruženje upravo podržava održivu proizvodnju BEZ GMO soje na našim područjima.

Stručna podrška: Leopold Rittler, rukovodilac sektora istraživanja i inovacija, Dunav soja udruženje, Beč
Bilten "Za našu zemlju", Victoria Logistic


Tagovi

Uzgoj soje Dunav soja Victoria Logistic Leopold Rittler GMO Sojina sačma Uzgoj ribe


Partner