Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podvodna farma
  • 19.07.2018. 18:00

Podvodna poljoprivreda bi mogla da iskoreni svetsku nestašicu hrane?

Podvodna farma "Nemov vrt" smeštena je u blizini Đenove, u Italiji, a koristi konstantnu temperaturu mora za lakši uzgoj biljaka.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 321
  • 14
  • 0

Podvodna poljoprivreda mogla bi biti jedno od rešenja koja će pomoći u iskorenjivanju svetske nestašice hrane. Reč je o ideji lansiranoj u okviru najnovijeg projekta italijanske Ocean Reef grupe. Prema FAO-u, za proizvodnji useva se koristi samo oko 11% kopnene površine Zemlje (13,4 milijardi hektara).

Budući da se očekuje, prema podacima Ujednijenih nacija, da će svetsko stanovništvo porasti sa 7,6 milijardi na 9,8 milijardi do 2050. godine, korišćenje vode koja pokriva oko 75% svetske površine moglo bi enormno da pomogne. Zato je Luka Gamberini (Luca Gamberini), marketing menadžer istraživačke grupe sa svojim timom odlučio da dokaže da je moguće gajiti biljeke i povrće pod morem.

U video prilogu pogledajte prvu podvodnu farmu na priobalnim vodama u blizini Đenove, u Italiji. Zovu je "Nemov vrt", a nalazi se 8 metara ispod površine vode. "Nemov vrt" koristi konstantnu temperaturu mora da bi uzgoj biljaka bio lakši. 


Tagovi

Podvodna farma Podvodna poljoprivreda Nemov vrt Nestašica hrane FAO Ocean Reef Group Luca Gamberini


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.