Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatarsko jezero
  • 05.05.2018. 08:30

Počeo remont skele nakon pisanja Agrokluba

Skela koja znači život za meštane odsečenih sela ovog leta će zaploviti opet posle tri godine, a radove na njenoj popravci finansiraju Drinsko-limske HE.

Foto: Željko Dulanović
  • 358
  • 15
  • 0

Skela na Zlatarskom jezeru, koja je zbog oštećenja dugo bila usidrena, zaploviće opet ovog leta prema odsečenim zaseocima. Nakon nedavnog teksta na našem portalu izvučena je na obalu i remont je u toku, a radovi koje  izvode majstori Drinsko-limskih HE trajaće nekoliko nedelja. 

Posao nije zahtevan, ali je potrebno vreme

Jezerska "grdosija" izvučena je na obalu uz pomoć velike dizalice, čija je nosivost 50 tona. Uz branu u Kokinom Brodu ostaće sve dok ne bude potpuno spremna da opet zaplovi po najvećoj od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca kod Nove Varoši. Skela Bosanje i brodić Uvac, koji je vuče, skoro šest decenija su na usluzi meštanima, vikendašima i turistima.            

"Vare se donji limovi i saniraju oštećenja zbog kojih dugo nije plovila. Korito je dosta propalo, pa je voda ulazila u oštećenu komoru. Posao nije puno zahtevan, ali će ipak trebati vremena",kažu nezvanično u Drinsko-limskim HE, koje i finansiraju radove.

Skela
Skela Bosanje i brodić Uvac, koji je vuče, skoro šest decenija su na usluzi meštanima, vikendašima i turistima

Skela isplovila samo jednom u poslednje tri godine

Zlatarsko jezero nastalo je 1962. godine pregrađivanjem Uvca u Kokinom Bodu. Pod njegovom vodom našli su mnogi zaseoci i najplodnije oranice, a više od 200 domaćinstva iz Trudova, Debelje, Božetića i Tisovice ostalo je gotovo bez kopnene veze sa ostatkom opštine. Kako bi ublažili muke žitelja, tadašnje Limske hidroelektrane su godinu dana kasnije porinule brodić sa skelom, koja je saobraćala dva puta dnevno, i prevozila groštake i njihovu robu. Danas brodić i dalje saobraća od Kokinog Broda i magistrale  do udaljenih sela, ali bez skele koja je, kako tvrde meštani, u poslednje tri godine isplovila svega jednom. 

Skela i brodić jedina putna veza sa ostatkom sveta

Meštani kažu da im brodić, koji je registrovan za 12 osoba i saobraća četiri puta nedeljno, nije od velike pomoći bez skele. Na njoj su prevozili drvo, stoku, poljoprivredne mašine i ostale potrepštine kupljene u gradu. Za meštane pojedininih zaseoka, brodić i skela su leti najkraća, a zimi, dok ne zaledi, i jedina putna veza sa ostatkom sveta. 

Maline
 Ivan Vasilić maline mora da prevozi čamcem (Foto: Privatna arhiva)

"Skela nam život znači i otkad je ona u kvaru, sve transportujemo okolnim putem kroz Smudinoge, pa nam trebaju sati vožnje i maltretiranja da bismo stigli do grada. Komšiji je lane tokom prebacivanja stoke u zimovnik uginulo tele, jer nije izdržalo četvoročasovnu vožnju u kamionu okolnim putem kroz planinu. Malinu koju uberem sa 20 ari malinjaka do otkupnog mesta ja teram čamcom, jer ne bi 'preživela' truckanje po izlokanom putu", kaže Ivan Vasilić iz zaseoka Vasilići, na nekadašnjem ušću Tisovice u Uvac.


Tagovi

Zlatarsko jezero Skela Bosanje Brodić Uvac Ivan Vasilić Remont skele


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.