Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 21.03.2023. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Počela je proba eRPG-a: Kako ga poljoprivrednici doživljavaju?

Interesovanje poljoprivrednika je, kako se i očekivalo veliko, jer smatraju da će sada biti daleko lakše i brže ostvariti sva prava koja im donosi eRPG.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.643
  • 290
  • 0

Proba elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji počela je krajem prošle nedelje, a od početka ove nedelje, svi poljoprivredni proizvođači mogu slobodno da se prijavljuju. U tome imaju podršku Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi širom Srbije, a veliki broj poljopriovrednika pomoć za registraciju potražio je i u rumskoj Poljopriverdnoj stručnoj službi.

Interesovanje poljoprivrednika je, kako se i očekivalo veliko, jer smatraju da će sada biti daleko lakše i brže ostvariti sva prava koja im donosi registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Smatraju da će izbeći suvišnu papirologiju, koja im je, kako kažu, uvek bila veliki problem, a to smatra i poljoprivrednik iz Buđanovaca Marko Vojnović.

Iskreno da kažem, nama mlađima će to biti lako. I ovako smo na društvenim mrežama, u telefonima imamo raznih aplikacija, tako da nam ovo nije strano. Ja sam uspeo sam sve da uradim, a pretpostavljam da su mnogi isto to uradili", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da će biti daleko lakše sada, jer neće gubiti vreme na odlaske od šaltera do šaltera, prikupljajući razne papire.

Mlađima korišćenje neće predstavljati problem

"Sada bukvalno iz kuće, kafića, traktora moći ćemo da uradimo mnogo toga što je važno za naše gazdinstvo. Takođe, biće nam lakše i kod apliciranja za konkurse koje raspisuju republika i pokrajina. Evo, pokrajina je već raspisala konkurs, pa ja već vidim koliko je elektronsko registrovano gazdinstvo lakše, brže i praktičnije", kaže Vojnović.

Istog mišljenja su i ostali poljoprivrednici koji su došli u rumsku Poljoprivrednu stručnu službu po pomoć, a velika zainteresovanost je i u sremsko-mitrovačkoj službi, kao i u Agenciji za ruralni razvoj opštine Inđija, koje pozivaju poljoprivrednike da što pre registruju svoje gazdinstvo elektronskim putem.

Stručne službe u službi poljoprivrednika

Zaposleni u rumskoj Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi su od početka uvođenja eAgrar-a uz poljoprivrednike na području tri sremske opštine koje pokrivaju. Pružali su im svu potrebnu pomoć tada, a tako je i sada. Procedura nije komplikovana i kažu da se sve brzo završi.

"Nije ništa komplikovano. Sve se završi za nekoliko minuta ukoliko nema nekih problema koji mogu da nastanu na primer, promenom broja parcele, jer se sada povlače i podaci iz katastra. I to se brzo reši, baš kao i promena setvene strukture", kaže iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Rumi Sanda Klještenović.

Sanda Klještenović kaže da se sve završi za nekoliko minuta

"Sve su to podaci koji se unose i mi smo tu da pomognemo našim poljoprivrednicima da što pre registruju svoje gazdinstvo."

Apel poljoprivrednicima

Iz Poljoprivredne stručne službe Ruma apeluju na poljopriverdnike da što pre registruju svoje gazdinstvo, a cilj probnog perioda je da se prođe kroz ceo proces, i u slučaju da se uoče neke nepravilnosti ili poteškoće u funkcionisanju sistema, one otklone na vreme i obezbedi nesmetano i efikasno funkcionisanje eRPG-a kada bude pušten u masovnu upotrebu, saopštilo je Ministartvo poljoprovride.

Takođe, apeluje se na stočare da provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu. Za dodatne informacije zainteresovani  poljoprivrednici mogu pozvati najbližu Poljoprivredno savetodavnu stručnu službu ili na broj telefona 0800 106 107.


Tagovi

Elektronski registar gazdinstva Marko Vojnović EAgrar Sanda Klještenović ERPG Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinu


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta