Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje reka
  • 06.04.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Reka Lim

Plutajuće lančanice brane Lim i Potpećko jezero od smeća

Mada je najveća divlja deponija na njenoj obali zatvorena prošle godine i dalje je puno zagađivača, pa je uz pomoć države ubrzan rad na izgradnji Transfer stanice sa reciklažnim dvorištem za tri opštine.

Foto: Željko Dulanović
  • 467
  • 195
  • 0

Kod železničke stanice u Bistrici ekolozi su proteklih dana prikupili više od 120 kubika raznog otpada koji je do plutajuće brane na Limu donela reka sa mnogobrojnih smetlišta u gornjem toku kroz prijepoljski kraj i Crnu Goru. Kažu, bilo je tu svega - lešina uginulih ovaca i svinja, plastičnih buradi i flaša, rashodovanih kućnih aparata, granja...

Češće čišćenje sa lepim vremenom

Lančanica "razvučena" preko Lima, na delu kroz opštinu Nova Varoš, jedna je od tri koje su postavljene jesenas kako bi se reka sačuvala od ekološke katastrofe. Plutajući otpad ovde je prvi put čišćen 4. januara, pa krajem marta. Kako kažu u Eko udruženju "Jastreb" iz Priboja koje je angažovano na ovom poslu, zimus nije bilo moguće organizovati akciju zbog snega i leda koji je okovao reku.

"Sa dolaskom lepšeg vremena čistiće se češće, a dinamiku radova dogovorićemo sa nadležnima. Tokom proleća radićemo i na uklanjanju otpada između lančanica i po usecima i zalivima, kako bi Lim i njegovo Potpećko jezero spremno dočekali turiste", kaže Siniša Laković iz Eko udruženja "Jastreb".

Kažu, bilo je tu svega...

Na delu toka Lima kroz Srbiju, od Brodareva do brane HE "Potpeć", jesenas su postavljene tri plutajuće barijere za koje su opštine Prijepolje, Nova Varoš i Priboj dobile 70 miliona dinara pomoći od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Prva lančanica je u Jagodnjaku kod Prijepolja, druga ispod železničke stanice Bistrica, a treća, dva kilometra uzvodno od hidroelektrane Potpeć, na mestu gde je jezero najuže.

"Svrha lančanica je da sabiraju otpad kako ona ne bi plutala po celom jezeru, što je ranije bio slučaj. Kod lančanice u Bistrici smeće smo čistili dva puta, u Potpeći jednom, a uskoro će biti organizovana i akcija kod Prijepolja."

Smeće se presuje, pa traksportuje na "Duboko"

Ideja o plutajućim sajlama na Limu "rodila se" nakon ekološkog incidenta u januaru prošle godine, kada je Potpećko jezero na ovom delu bilo zatrpano plastikom i drugim smećom. Gomila otpada ugrozila je tada i rad turbina, pa je u višednevnoj akciji koja je usledila nakon alarma ekologa, iz jezera je izvučeno više od 10.000 kubika raznog otpada.

Nakon toga zatvorena je i divlja deponija Stanjevina, na ulasku u Prijepolje, koja je decenijama bila jedan od najvećih zagađivača, a ubrzani su i radovi na izgradnji Transfer stanice "Banjica" u brdima iznad Lima, na kojoj će se prepakivati otpad iz tri opštine i terati dalje na regionalnu deponiju "Duboko" kod Užica.

"Otpad koja lokalna komunalna preduzeća prikupe na teritoriji opština Prijepolje, Nova Varoš, Priboj i možda Sjenice, najpre će se presovati na Transfer stanici i potom u specijalnim kontejnerima terati dalje na 'Duboko'. Na taj način njegova zapremina smanjiće se za trećinu, što će doneti uštede u transportu", kaže direktor Regionalne sanitarne deponije "Banjica" koja će gazdovati Transfer stanicom Ljubenko Vasiljević.

Iz jezera je izvučeno više od 10.000 kubika raznog otpada

Transfer stanica koja teritorijalno pripada opštini Nova Varoš, gradi se u dve faze, a vrednost prve koja je pri kraju, iznosi 92 miliona dinara. Shodno broju stanovnika, opština Prijepolje izdvojiće 25 miliona dinara, Priboj 15 i Nova Varoš 10 miliona, dok je ostatak sredstava obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine. U drugoj fazi koja počinje uskoro, grade se dalekovod, vodovod i pristupni put od regionalnog puta Bistrica - Priboj, a radove koji koštaju 190 miliona dinara finansiraće država.

Hoće li biti Regionalnog centra za upravljanje otpadom?

Transfer stanica sa reciklažnim dvorištem gradi se na mestu buduće sanitarne deponije "Banjica", na kojoj radovi tapkaju u mestu skoro deceniju i po. Na njoj se, međutim, u prvo vreme neće raditi primarna selekcija otpada. Uporedo sa radovima na izgradnji Transfer stanice, radi se i na dokumentaciji a za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

"On bi obuhvatao buduću deponiju, reciklažni centar i možda kompostanu u kojoj bi se prerađivao biorazgradivi otpad. Na tim poslovima bi mogli da se ubiraju određeni prihovi, a Regionalni centar bi dao i veliki doprinos u zaštiti životne sredine. Međutim, preduslov je primarna selekcija otpada. Na njoj bi trebalo da rade lokalna komunalna preduzeća, ali se nažalost na tom polju nije daleko odmaklo", kaže Vasiljević.       


Tagovi

Čišćenje reke Zagađenje Plutajuće smeće Siniša Laković Lim Ljubenko Vasiljević


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃