Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pčelara
  • 02.04.2016. 15:00

Pčelarstvo u Srbiji treba da se razvija!

U Kamenovu - selu pčelara, kod Petrovca na Mlavi otvoren je danas, 2. aprila Sabor Mlavsko-homoljskih pčelara koji već tradicionalno okuplja pčelare iz Srbije i regiona, stručnjake, proizvođače meda i proizvoda od meda, proizvođače opreme, goste, posetioce i kupce na jednom mestu.

  • 245
  • 10
  • 0

U Kamenovu - selu pčelara, kod Petrovca na Mlavi otvoren je danas, 2. aprila Sabor Mlavsko-homoljskih pčelara koji već tradicionalno okuplja pčelare iz Srbije i regiona, stručnjake, proizvođače meda i proizvoda od meda, proizvođače opreme, goste, posetioce i kupce na jednom mestu kako bi razmenili znanja i iskustva, porazgovarali o aktuelnim temamama i problemima u oblasti pčelarstva te na prodaju svim zainteresovanim kupcima ponudili med i proizvode od meda, a pčelarima i opremu.

Snažna podrška pčelarima

Ovogodišnji Sabor otvorila je Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i tom prilikom istakla da pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med te je podsetila da je Ministarstvo u 2016. godini povećalo subvencije po košnici pčela, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40%. "Takođe, Ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU", rekla je ministarka.

Srbija ima dugu tradiciju pčelarstva

Poznato je da pčelarstvo i proizvodnja meda u Republici Srbiji ima dugu tradiciju i da broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Registrovano je oko 677 hiljada pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31 hiljade poljoprivrednih gazdinstava, a prosečna proizvodnja meda u Srbiji u zadnjih 10 godina iznosi oko 5.5 hiljada tona na godišnjem nivou.

Savremeno pčelarstvo presudno za razvoj voćarstva

Neophodno je da Srbija svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode brendira, kako bi ih učinila prepoznatljivijim i na domaćem ali i na tržištima EU, i to zaštitom geografskog porekla. Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na međunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju, podsetila je ministarka i dodala da savremeno pčelarstvo ima presudan značaj za razvoj voćarstva kroz bolji rod voća, a znatno doprinosi i povećanju proizvodnje suncokreta, uljane repice i svih drugih biljnih kultura i potrebno je stalno unapređenje saradnje pčelara sa voćarima i ratarima, poljoprivrednim savetodavnim službama, školama ali i fakultetima, kao i sa drugim činiocima bitnim za unapređenje ovog sektora.

U razgovoru sa poljoprivrednicima u opštini Petrovac na Mlavi, ministarka je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede posebno razmotriti probleme sa kojima se pčelari najčešće susreću, odnosno pitanjima registracije pčelinjih vozila i falsifikata meda.

Foto:bigstockphotos.com;alho007


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Mlavsko-homoljski pčelari Razvok voćarstva Suvremeno pčelarstvo Dani pčelara Homoljski med Snežana Bogosavljević Bošković Pčelinje zajednice Proizvodi od meda Med Kamenovo Pčelarska oprema