Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 13.08.2015. 17:00

Paori: Ne damo zemlju!

Poljoprivrednici su ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković u Skupštini Novog Sada dočekali transparentima na kojima je pisalo "Ne damo zemlju".

  • 1.149
  • 934
  • 0

Nakon poslednje rasprave o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu održanoj u Skupštini Novog Sada, jasno je da su poljoprivrednici u pokrajini i Ministarstvo na potpuno suprotnim stranama kada je reč o predloženom dokumentu.

Izviždali ministarku

Skupština Novog Sada bila je dupke puna. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, privrednih komora, pokrajinske vlasti, kao i udruženja poljoprivrednika došli su da daju svoje mišljenje o, slobodno možemo reći, Ustavu za poljoprivredu - Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Taj zakon je osnova svake agrarne politike, jer bez zemljišta nema ni poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednici su ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković dočekali transparentima na kojima je pisalo "ne damo zemlju".

Ona je u skupštni grada predstavila konture Zakona, a sledeću rečenicu poljoprivrednici su dočekali zvižducima: "Deo državnog zemljišta ponudićemo u zakup na 30 godina za velika ulaganja u poljoprivredu."

Dakle, davanje trećine državnog zemljišta investitoru, u svakoj opštini, direktnom pogodbom po pravu prečeg zakupa na 30 godina, potpuno je neprihvatljivo za poljoprivrednike. S druge strane, 2017. godine nas očekuje primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prema kojem stranci mogu da kupuju zemljište pod istim uslovima kao i naši građani. Za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog sporno je što ta činjenica nije ugrađena u novi zakon.

Nije interes Srbije otvoriti i državno zemljište strancima

"Umesto da se ovim zakonom predvidi mehanizam koji će ograničiti promet svog poljoprivrednog zemljišta prema strancima, mi imamo situaciju da se i državno zemljište, pored privatnog, otvara prema stranim kupcima, što mislim da nije interes ni AP Vojvodine, ni republike Srbije, a ni poljoprivrednika", kaže Bogaroški.

Veliki problem je i u tome da se državno poljoprivredno zemljište proda, a da pri tome nije urađena restitucija. Zoltan Varga iz Rumenke restitucijom potražuje svoju dedovinu. "Interesuje me da li će u zakon ugraditi pravo preče kupovine za one od kojih je oduzeto to zemljište posle II. svetskog rata. Sada bi trebalo da imamo pravo preče kupovine. Ako nam restitucijom ne vrate našu zemlju, valjda imamo pravo preče kupovine", konstatuje Varga.

Godinama je praksa kod nas da su javne rasprave o zakonima organizovane pro forme, a da skupštinska većina usvoji ono što je namerila. Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, Sanja Bugarski nada se da će desetine predloga koje su poljoprivrednici i njihova udruženja dostavili Ministartvu poljoprivrede na Nacrt Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu biti usvojene. U slučaju njihovog izostavljanja ona kaže: "Iskreno rečeno, u tom slučaju, mi ćemo ostaviti svoje krave i njive i izaćićemo na ulicu", kaže Bugarski.

Poljoprivrednici traže novi Zakon

Poljoprivrednici su spremni da idu do kraja. Od predsednika Vlade, Aleksandra Vučića traže da bude napisan potpuno nov zakon. Ako ta brana popusti, spremni su da pišu i predsedniku republike, Tomislavu Nikoliću da Izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu ne potpiše. Poslednja instanca je Ustavni sud, pošto se predloženim izmenama menja sama suština prethodnog zakona o zemljištu, a pri tome je neophodno doneti potpuno nov zakon, a ne menjati stari.


Foto prilog


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Javna rasprava Zemljište Zakup Snežana Bogosavljević Bošković Zoltan Varga Branislav Bogaroški Sanja Bugarski Ustavni sud Tomislav Nikolić Vlada Agrarna politika


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."