Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 04.10.2020. 18:00

Pametna poljoprivreda: Svemirsku tehnologiju koriste za praćenje useva i navodnjavanje

"Space vision system" već godinama koristi se za prepoznavanje znakova života na Marsu i drugim planetama. Opremljen je najsavremenijom optikom i senzorima koji su između ostalog sposobni da analiziraju sastav zemljišta na Zemlji.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 108
  • 4
  • 0

Svemirska tehnologija uskoro bi mogla da se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji, tvrdi grupa naučnika sa Državnog istraživačkog univerziteta u Samari u Rusiji.

"Space vision system" već godinama koristi se za prepoznavanje znakova života na Marsu i drugim planetama. Opremljen je najsavremenijom optikom i senzorima koji su između ostalog sposobni da analiziraju sastav zemljišta, piše future farming.

"Uz nekoliko inovacija ovaj sistem bi mogao da se koristi za povećanje učinkovitosti uzgoja useva i prinosa za oko četvrtinu. Takođe se može upotrebljavati i kao pomoć u navodnjavanju", istakao je profesor sa odseka za tehničku kibernetiku Nikolaj Kazanski.

Hiperspektralni senzori

Stručnjaci sa toga odseka zajedno s Kazanskijem dizajnirali su kompaktni svemirski hiperspektrometar, koji su kasnije instalirali na satelite. Pomoću neuronskih mreža iz orbite dobili su hiperspektralne slike Zemljine površine. One su pokazivale količinu vlage, sadržaj mineralnih materija u tlu, prisutnost biljnih bolesti pa čak i izvore širenja štetočina.

Međutim, ispostavilo se da dobijene informacije ne mogu dovoljno brzo da zadovolje potrebe precizne poljoprivrede jer njihovo prikupljanje traje određeno vreme. Stoga su se naučnici okrenuli razvoju "zemaljskih" hiperspektralnih senzora.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa, kao deo plana oporavka EU?

"Zbir traženih zahteva za ove senzore znatno se razlikuje od onih sa svemirske letelice. Započeli smo sa korišćenjem sistema koji kombinuju ravnu optiku i elemente sa visokim mikroreljefom. Tako se može obavljati više zadataka istovremeno i saznati informacije o stanju tla i biljaka“, pojašnjava Nikolaj.

Hiperspektralna kamera pretvara se u jednostavan uređaj, po složenosti uporediv sa uobičajenom video kamerom.

"Umesto sočiva koristimo optiku koja istovremeno prerađuje informacije u spektar i stvara sliku. Operater analizira podatke, ali u budućnosti bi taj zadatak trebalo obavljati neuronske mreže koje mogu da kontrolišu poljoprivredne mašine“, tvrdi profesor.

Pomoć u navodnjavanju

Prema mišljenju stručnjaka, ovi senzori mogu da se instaliraju u alate za navodnjavanje.

"Hiperspektralna slika, bilo da je crno-bela ili u boji, omogućuje da vidite stvari koje golim okom ne možete. Senzor će sam odrediti treba li polje zalivati ili ne", objašnjava Kazanski dodajući da planiraju da koriste više od 50 kanala u rasponu talasnih dužina od 0,4 do 1,05 mikrona.

Sistem navodnjavanja kap po kap najisplativiji - uštedi do 30 odsto vode

Takođe, osim kopnenih vozila moći će da ih koristi i dronovi kako bi odmah mogli da procene stanje velikih poljoprivrednih površina. Državni agrarni univerzitet u Samari odlučilo je tehnologiju da isproba na lokalnim poljima.

Veći prinosi 25 odsto

Ova tehnologija, poručuju naučnici, želi poljoprivredu da učini izuzetno pametnom i efikasnom.

Astronauti proizveli zelenu salatu u svemiru - rezultati iznenađujući

"Instaliranjem novog sistema samo na mašinama za navodnjavanje, u Rusiji će proizvođači povećati prinose za 25 odsto. Dobili smo podsticaj za četvorogodišnje istraživanje. Svakako ćemo u budućnosti obratiti posebnu pažnju na tehnički dizajn senzora kako bi bili dovoljno jednostavni, ali i jeftini jer je to bitno za masovnu upotrebu“, zaključuje Kazanski.


Tagovi

Pametna poljoprivreda Svemirska tehnologija Rusija Hiperspektralni senzori Navodnjavanje Dronovi Neuronske mreže


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.