Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO Izveštaj
  • 08.08.2022. 15:00

Pale globalne cene hrane, poskupela samo jedna vrsta mesa

Cene hrane na svetskom tržištu padaju. Najviše su smanjene cene biljnih ulja i žitarica.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 212
  • 24
  • 0

Indeks cena hrane FAO za jul 2022. godine je zabeležio nagli pad. U proseku je iznosio 140,9 poena, što je manje za 8,6 odsto u odnosu na jun. Ovo je četvrto uzastopno mesečno umanjenje, ali i dalje je za 13,1 odsto iznad svoje vrednosti u istom mesecu prošle godine.

Julski pad bio je najveći mesečni gubitak vrednosti indeksa od oktobra 2008. godine. Za to je najviše odgovoran indeks biljnih ulja i žitarica. U manjoj meri smanjeni su indeksi za šećer, mlečne proizvode i meso.

Oštar pad cena biljnih ulja

U julu je indeks cena za biljna ulja bio 171,1 bod, što je smanjenje od 19,2 odsto. Ostvaren je najniži indeks u poslednjih 10 meseci. Ovakav oštar pad je rezultat kretanja na tržištu i manjih svetskih cena palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja.

Pala potražnja i za suncokretovim uljem (Foto: Depositphotos/Siewwy84)

Zbog mogućnosti izvoza palminog ulja iz Indonezije, inače vodećeg svetskog izvoznika, već četvrti mesec uzastopno padaju međunarodne cene ovog ulja.

Dugotrajna usporena potražnja i prognoziranje velikih zaliha novih useva uslovile su smanjenje svetske kotacije soje i uljane repice. Istovremeno je pala i potražnja za suncokretovim uljem.

Niže cene svih žiatrica

Što se tiče žitarica i kod njih je zabeležen niži iznos od 147,3 poena u julu, ali je 16,6 odsto iznad vrednosti iz jula 2021. godine. Uočljivo je da je smanjene zahvatilo sve vrste žitarica, a najviše pšenicu. Njoj je cena pala kao reakcija na potpisivanje sporazuma o deblokadi crnomorskih luka za 14,5 odsto u julu, a svoj uticaj su imale i žetva i sezonska dostupnost. Ipak, cena je bila za 24,8 odsto iznad vrednosti u istom periodu lani.

Pale cene žitarica i ulja na svetskom nivou, a šta je poskupelo?

Međunarodne cene krupnozrnih žitarica smanjene su četvrti mesec zaredom i to u iznosu za 11,2 odsto i ostale 12,1 odsto iznad vrednosti od pre godinu dana. Svetske cene kukuruza su niže za 10,7 odsto.

Niže cene pšenice i kukuruza uticale su i na tržište drugih žitarica, tako su one sirka manje za 12,8 odsto, a ječma 12,6 odsto. Po prvi put se desio i pad cene pirinča.

Pale cene mlečnih proizvoda, mesa i šećera

Kako je saopštio FAO, cene mlečnih proizvoda su u julu pale za 2,5 odsto u odnosu na jun, što je i dalje za 25,4 odsto iznad vrednosti u julu prošle godine. Međunarodne kotacije za obrano mleko u prahu zabeležile su najveći pad, a slede ga puter i punomasno mleko u prahu. Svetske cene sira ostale su stabilne, a uslovljene su potražnjom na evropskom tržištu zbog turističke sezone.

Cene šećera dostigle najniži nivo u pet meseci (Foto:Depositphotos/anekoho)

Julske cene mesa su manje za 0,5 odsto u odnosu na junske i to je prvo umanjenje posle rasta tokom šest meseci. Naglo su pale svetske kotacije za ovčje meso usled dostupnosti ponude iz Australije. Manje cene su zabeležene za govedinu, dok su cene svinjetine ostale stabilne. Meso živine je dostiglo najviše vrednosti.

Cene šećera su doživele treći uzastopni pad i dostigle najniži nivo u pet meseci. Njihov indeks u sedmom mesecu je manji za 3,8 odsto u odnosu na jun. Osim veće proizvodnje u Brazilu, smanjenju su doprinela i očekivanje većeg izvoza iz Indije i dobri izgledi za narednu proizvodnu sezonu.


Tagovi

FAO Cene hrane Izveštaj Indeks cena Biljna ulja Mlečni proizvodi Meso Šećer Žitarice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u