Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 02.11.2022. 18:00

Padaju cene đubriva na evropskom tržištu?

Niže cene gasa dovele su do smanjenja troškova proizvodnje đubriva i pada cena. Neko je jeftinije za 100 evra po toni.

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 1.496
  • 264
  • 1

Cene gasa su pale, što je smanjilo troškove proizvodnje đubriva. To je rezultiralo padom cena đubriva na svetskom i evropskom tržištu, izveštava Agrarheute. Otvoren je jedan broj evropskih fabrika, ali procenjuje se da je 37 odsto kapaciteta za amonijak još uvek ograničeno, što je pad u odnosu na vrhunac od 67 odsto pre nekoliko sedmica. Ponuda u Evropi raste, a očekuje se da će cene biti još niže.

Prošle sedmice je indijska državna kompanija IPL najavila kupovinu 1,48 miliona tona uree zbog čega je Egipat snizio njenu cenu na 60,28 evra/t.

Proizvedeno po visokim cenama

Evropa ima značajne neprodate zalihe uree koja je kupljena ili proizvedena po visokim cenama. Trgovci i proizvođači su bili iznenađeni naglim padom cena prirodnog gasa i zalihama u EU, a poljoprivrednici i trgovci na malo nerado kupuju skupu ureu.

Poljoprivrednici i dalje moraju da kalkulišu (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Takođe, u Nemačkoj i Francuskoj su krajem prošle nedelje pale cene najvažnijih azotnih đubriva. Smanjena je potražnja za fosfatima, a cene na spot tržištu su takođe pale za 20,09 do 30,14 evra po toni ove sedmice. 

Za sto evra jeftinije?

Tako je na nemačkom tržištu kalcijum amonijum nitrat KAS, najvažnije azotno đubrivo za tamošnje poljoprivrednike, u ponedeljak (31. oktobra) koštao nešto manje od 761 evra/t. To je 100 evra manje po toni nego na početku meseca.

Za skoro 50 evra cena uree je smanjena i sada iznosi nešto manje od 900 evra po toni dok je amonijum nitrat AHL zadržao stabilnu cenu od 690 evra. Najvažnije fosfatno đubrivo, diamonijum fosfat (DAP) košta 910 evra/t.

Slična situacija je u Francuskoj gde uvozna luka i trgovački centar, Rouen, izveštava da je amonijum nitrat 27 odstotni imao cenu 780 evra/t, što je 40 evra manje nego pre četiri nedelje.

Cene "Azotée" tečnog đubriva (UAN) bila je 690 evra/t, a tamo je urea nedavno koštala samo 760 evra/t, što je 70 evra manje nego pre četiri sedmice.


Tagovi

Cene đubriva Cena uree Cena amonijuma Cena fosfornog đubriva Padaju cene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.