Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 12.04.2021. 07:30

Ostaci pesticida pronađeni i u svinjskoj masti?

Više ostataka nađeno je na jagodama i to za 1,5 odsto, kupusu 0,8, grožđu 0,5 i svinjskoj masti 0,2 odsto. Kao i 2016. godine, u kravljem mleku nisu nađeni pesticidi.

Foto: Depositphotos/Kalinovskiy
  • 347
  • 33
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) objavila je godišnji izveštaj o ostacima pesticida koji se nalazi u hrani unutar tržišta Evropske unije, Islandu i Norveškoj. Analizirano je preko 96.300 uzorka prikupljenih u 2019. godini.

Od ispitivanih uzoraka u 96,1 odsto slučajeva je utvrđeno da se nalaze unutar zakonom dopuštenih granica, dok je 3,9 odsto premašilo maksimum ostataka (MRL). U podgrupi od preko 12.500 uzoraka analiziranih u sklopu programa kontrole koji koordiniše EU (EUCP), 98 odsto je bio u zakonski dozvoljenim granicama.

Jagode, kupus, grožđe, svinjska mast...

EUCP je analizirao nasumično prikupljene uzorke za 12 prehrambenih proizvoda. Reč je o jabukama, kupusu, salati, breskvama, spanaću, jagodi, paradajzu, ovsu, ječmu, crnom i belom grožđu za proizvodnju vina kao i kravljem mleku i svinjskoj masti.

Od svih uzoraka utvrđeno je da preko 6.650 ili 53 odsto nema merljivih granica ostataka. Njih 5.650 ili 45 odsto sadržavalo je jedan ili više ostataka u koncentracijama nižim ili jednakim dopuštenim granicama. Međutim, 240 ili dva odsto sadržavalo je ostatke koji premašuju zakonski maksimum od čega je jedan odsto dovelo do pravnih reakcija.

Jagode i zelena salata - sadrže najviše ostataka pesticida?

U odnosu na 2016. godinu, stopa prekoračenja za breskve je pala sa 1,9 odsto na 1,5, za zelenu salatu sa 2,7 na 1,8, jabuke 2,7 na 2,1 i paradajz s 2,6 na 1,7 odsto. Više ostataka nađeno je na jagodama i to za 1,5 odsto, kupusu 0,8, grožđu 0,5 i svinjskoj masti 0,2 odsto. Kao i 2016. godine, u kravljem mleku nisu nađeni pesticidi.

Više rezultata zavisno od uzoraka prikupljenim u pojedinim državama, pogledajte ovde.

Ovaj nacionalni program kontrole temelji se na riziku i cilja proizvode za koje postoji mogućnost da sadrže pesticide ili za koje su prethodnih godina utvrđena prekoračenja. On pruža važne informacije o nivoima, ali za razliku od podataka EUCP-a ne pruža statistički reprezentativnu sliku o nivoima ostataka koje bi se moglo očekivati u hrani na policama trgovina širom Evrope, upozorili su iz EFSA-e.


Tagovi

Pesticidi Ostaci Analiza EFSA EUCP


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.