Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PKS
  • 27.07.2016. 14:30

Organska proizvodnja - veliki profit za male proizvođače

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta.

  • 268
  • 12
  • 0

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta. Iako su mogućnosti ogromne i još uvek nedovoljno iskorišćene, sve je više kompanija koji se bave organskom proizvodnjom. Pre šest godina svega 137 proizvođača bilo je u toj branši, dok je 2015. taj broj dostigao skoro 2000, uključujući i kooperante.

Organska proizvodnja pruža mogućnost malim poljoprivrednim gazdinstvima, koji obrađuju usitnjene posede 2-4 hektara, da izvoze na tržiše EU i ostvare značajan profit. Zahvaljujući dobrim klimatskim i zemljišnim uslovima, organski proizvodi mogu biti jedan od faktora ekonomskog razvoja i prepoznatljivosti Srbije.

Polako rastu površine pod organskom proizvodnjom

Privredna komora Srbije nizom aktivnosti podržala je proizvođače organskih proizvoda da unaprede proizvodnju, tržišnu poziciju i povežu se sa inostranim partnerima i kupcima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, organska proizvodnja u Srbiji u 2015. godini odvijala se na ukupnoj površini od 15.298 hektara, uključujući sertifikovane proizvode, kao i one u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod. U odnosu na 2014. godinu ukupne površine pod organskim proizvodima su povećane za 62 odsto. To se odrazilo i na rast učešća površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenom poljoprivrednom zemljištu, sa 0,28 odsto na 0,44 odsto u 2015. Prema podacima Uprave carina u 2015. godini ukupno je izvezeno organskih proizvoda u vrednosti od 19,6 miliona evra. Najviše se izvozi u Nemačku, SAD, Holandiju, Belgiju, Austriju i Poljsku.

Samo 1% organski proizvedene hrane proda se na domaćem tržištu

Od voćnih vrsta najveći je izvoz smrznute maline i kupine, kao i svežih organskih jabuka, dok se od prerađevina najviše izvoze koncentrati od jabuka, sušenog voća, pire od višanja, dunja i kupina. Procenjuje se, da se svega 1 odsto organski proizvedene hrane proda na domaćem tržištu. Vrednost uvezenih organskih proizvoda u 2015. godini je iznosila oko 4,4 miliona evra.

Uredbom o raspodeli podsticaja organskoj proizvodnji 92 miliona dinara

Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini gde je za organsku proizvodnju predviđeno 92 miliona dinara. Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja predviđa izradu Nacionalnog programa za poljoprivredu i Nacionalnog programa za ruralni razvoj od 2015-2020 u kome je i Plan za razvoj organske proizvodnje.


Tagovi

Organska proizvodnja PKS Kooperanti Plasman organskih proizvoda Inostrana tržišta Mala poljoprivredna gazdinstva Izvoz