Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 22.02.2021. 16:00

Organizacija - ključna veština uspešnog poljoprivrednika

Organizacijom svih aktivnosti na polju, zaposlenih, mehanizacije, kao i repromaterijala na skladištu, poljoprivrednik može da obezbedi uspešan tok proizvodnje, navode iz kompanije AGRIVI.

Foto: Agrivi d.o.o.
  • 215
  • 357
  • 0

Često se kaže da je dobra organizacija pola obavljenog posla. To se posebno odnosi na poljoprivredu, kada nakon napornog dana provedenog na polju, poljoprivredniku ostaje malo slobodnog vremena za ostale obaveze poput raznih administrativnih poslova kao i analiziranja same proizvodnje.

Ali, planiranjem svih aktivnosti na polju, zaposlenih, mehanizacije, kao i repromaterijala na skladištu, može da obezbedi efikasan tok proizvodnje. Zato, da bi bio uspešan, trebalo bi da bude organizovan. 

Planiranje ostalih obaveza

Tri su osnovna razloga zašto uspešni poljoprivrednici praktikuju organizaciju sopstvenih aktivnosti pre početka sezone.

Prvo, na taj način tačno znaju koje aktivnosti će sprovesti u određenom vremenskom periodu. 

Pre početka sezone zna kada će tačno da obavi pripremu zemljišta i na koji način, kao i koliko će dana proći od pripreme do setve, odnosno sadnje i ostalih aktivnosti. Drugim rečima, uspešni proizvođač ima hronološki spisak svih radnih zadataka tokom sezone, što ga čini spremnim za sve neočekivane okolnosti.

Drugo, s obzirom na spisak planiranih aktivnosti, poljoprivrednik može bolje da isplanira ostale obaveze. Poljoprivreda je kompleksna delatnost. Uz rad na polju, mora se voditi briga o mehanizaciji, repromaterijalu, papirologiji i zaposlenima, bilo da je reč samo o sezonskim ili/i o stalnim na gazdinstvu. 

Takođe, organizovana osoba je uvek spremna za nadolazeće aktivnosti i može na vreme da isplanira dodatnu mehanizaciju, kupi potreban repromaterijal i da potraži dodatnu radnu snagu. U slučaju da iskrsnu neke obaveze, poljoprivrednik koji ima spisak svih aktivnosti koje mora da obavi na polju, tačno zna kada može obezbediti vreme za njih, primer razne edukacije, odlazak na sajmove i slično.

Finansijske kalkulacije 

Poslednje, ali ne i manje bitno, lakše se planiraju finansije. Organizacijom svih aktivnosti na polju, može se planirati koliko poljoprivrednog repromaterijala treba kupiti kako ne bi došli u situaciju da se odlažu pojedini radni zadaci jer trenutno u skladištu nema semena, zaštitnih sredstava, đubriva ili nekog drugog materijala.

Kako je ova delatnost zavisna od vremenskih uslova, uspešan poljoprivrednik nikada ne rizikuje odlaganje aktivnosti radi manjka repromaterijala. Štaviše, može da napravi tačan plan za kupovinu semena, mineralnog đubriva, zaštitnih sredstava i ostalog repromaterijala. U slučaju da zna kada će tačno da koristi pojedinu mehanizaciju, može na vreme obezbediti iznajmljivanje određene mašine.

Dalje, kada je reč o stalnim i sezonskim radnicima, onaj ko ima pripremljenu sezonu, tačno zna koliko će izdvojiti za dnevnice u pojedinom razdoblju.

Planiranje i organizacija svih aktivnosti tokom sezone može biti veoma jednostavna ako osoba zna koje su to prakse koje su prošle sezone dovele do boljeg prinosa i veće profitabilnosti i koje se nisu pokazale kao najbolji izbor i koje bi trebalo izbegavati.


Tagovi

Uspešan poljoprivrednik Organizacija Aktivnosti Planiranje obaveza Planiranje finansija Agrivi


Autorka

Tanja Folnović

Više [+]

Koordinatorka kancelarije korisničke podrške u kompaniji AGRIVI koja digitalizuje poljoprivrednu proizvodnju. Svoje znanje koje je stekla na Agronomskom fakultetu danas koristi kako bi poljoprivrednicima pomogla da dostignu profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju uz pomoć tehnologije i softver AGRIVI.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/