Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita poljoprivrednog zemljišta
  • 11.09.2019. 12:00

Opština Žabalj obezbedila zaštitu atara: Parcele će čuvatu i policija

Opština Žabalj zaštitila je celokupni atar, a reč je o površini obradivog zemljišta od 32.000 hektara. Žabalj već drugu godinu zaredom, obezbeđuje zaštitu poljoprivrednog obradivog zemljišta.

Foto: Bigstockphoto/Xilius
  • 328
  • 15
  • 0

U zaštitu celokupnog atara u Opštini Žabalj, lokalna samouprava uložila je više od million i po dinara. Poljoprivrednici su učestvovali sa oko 900.000 dinara. Kroz zaštitu zemljišta poljoprivrednika, obezbeđuje se ujedno i zaštita od krađa na poljoprivrednim parcelama.

Predsednik Opštine Čedomir Božić navodi da je i ova, ali i svaka odluka koja se odnosi na poljoprivredu, doneta pre svega u razgovoru i dogovoru sa poljoprivrednicim i poljoprivrednim udruženjima. 

"Poštujemo naše poljoprivrednike i njihove predloge i isključivo ti predlozi i sugestije su osnova da se realizuju sve aktivnosti, što je jedan od dokaza naše odlične saradnje," navodi Božić.

Lokalna policija će 24 sata obezbeđivati poljoprivredna imanja

Profesionalna agencija za obezbeđivanje učestvuje u ovoj akciji kroz saradnju sa policijom. U zajedničkoj saradnji, ta agencija i lokalna policija obezbeđivaće 24 sata svakog dana poljoprivredna imanja proizvođača u toj opštini.

Razlog tome je što je u poslednjih nekoliko godina zabeležen veliki broj krađa sa poljoprivrednih parcela u Žablju, a time je velika šteta učinjena vlasnicima tih imanja.

Kako bi se sprečila krađa, ujedno i šteta koju su imali poljoprivrednici, prošle godine uvedena je ova mera zaštite. To se pokazalo kao dobra preventivna mera, te je doneta odluka, da zaštita obradivog zemljišta u Žablju, nastavi da se sprovodi na isti način.

Lopovi odnose opremu i povrće

Poljoprivrednici zadovoljni ovom akcijom

I sami poljoprivrednici ocenjuju da je ovakav potez bio dobra ideja i da su, otkako je takva odluka stupila na snagu, imali mnogo manje krađa nego ranije.

Poljoprivrednik iz Žablja Đorđe Drakulić navodi da se smanjio broj krađa na njegovom imanju posle sprovođenja ove odluke prošle godine ističući da je zadovoljan i da je ta akcija, kako kaže, urodila plodom.

"Zaštita atara na ovaj način odlično se pokazala, mnogo nam je značilo postavljanje kamera, koje je istinski imalo efekta, a svaki poziv građana agencija je maksimalno ispoštovala", navodi Drakulić.

Drugi poljoprivrednik iz Žablja Radoslav Novakov navodi da je ideja veoma dobra i da se on odmah usaglasio sa tim. On se bavi i stočarstvom te mu ova zaštita znači još više jer je, kako kaže, smanjen i broj krađa stoke. Naglašava da je, otkako je ova odluka stupila na snagu prošle godine, situacija na njivama pod kontrolom.

Iz opštine pozivaju sve građani koji uoče počinioce krađe, da odmah izveste kontrolni centar na broj telefona 062/882-14-17, prenosi Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Zaštita poljoprivrednog zemljišta Opština Žabalj Čedomir Božić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer