Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.06.2022. 15:00

Opet rastu cene žitarica - dva su razloga

Nakon kratkotrajnog pada, cene žitarica opet beleže trend rasta.

Foto: Lucija Bencaric
  • 12.243
  • 909
  • 0

Tržište žitarica podložno je raznim uticajima - od vremenskih prilika, preko političkih previranja, do situacije koja je zadesila Evropu, a onda i svet - rata u Ukrajini koji je ušao u četvrti mesec. 

Svedoci smo kako su poslednjih meseci cene žitarica rapidno rasle, da bi nakon vesti o otvaranju crnomorskih luka pale. Bila je dovoljna objava u medijima kako je Rusija bombardovala glavni terminal za utovar žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda u Mikolajevu, da bi one ponovo porasle. 

Cene pšenice su početkom nedelje zabeležile snažan oporavak. Na pariškoj berzi fjučersa Matif ugovor za novu pšenicu (septembar 2022.) poskupeo je za 19,25 evra ili više od pet odsto na 397,50 evra po toni u odnosu na zaključnu prethodne nedelje. Privremeno je opet prekoračena čak i granica od 400 evra.

Rastu vrednosti i kukuruza i repice

Kada je u pitanju čikaška berza, cena pšenice u julskom ugovoru porasla je za 5,1 odsto i koštala je 401,60 američkih dolara po toni. Na godišnjem nivou, kotacije su porasle za 58,9 odsto. Za kukuruz u ugovoru o isporuci u julu iznosi 292,31 američkih dolara po toni i porasla je za 2,13 odsto, navodi  Farmer.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

I vrednost uljane repice je takođe privremeno porasla. Cena od 804,50 evra po toni u ponedeljak je bila za 28,75 evra ili 3,7 odsto viša od zaključne u petak. Kolovoški ugovor je pao za gotovo dva odsto na 789,50 evra po toni.

Turbulentno je i s repicom (Foto: Depositphotos/hansgwprinsen)

Oluja u Francuskoj

S obzirom na vreme, sušu, toplotne talase i snažne oluje, može se naslutiti kako će ove vrednosti ostati visoke. Suša je pogodila jugozapad Evrope još proletos, a onda i toplotni talas

Pored toga su u Francuskoj grad, oluja i jaka kiša protekli vikend prouzrokovale znatnu štetu na pšenici i ječmu širom zemlje. Nastradao je i kukuruz u Bretanji. 

"Prvo smo imali istorijsku sušu, istorijski toplotni talas u maju, a evo sada i istorijski grad. Klimatske prilike su dramatične za poljoprivrednu delatnost. Žetva će biti za 30 odsto slabija na određenim kulturama u Francuskoj", izjavila je predsednica Francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA Kristijan Lambert za France TV Info.


Tagovi

Tržište žitarica Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D