Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterina
  • 22.02.2020. 09:00

Okončan projekt osposobljavanja veterinarskog instituta

Veterinarski fakultet u Sarajevu dobio akreditaciju svojih ispitnih laboratorija, na lokaciji novog objekta Veterinarskog instituta na Stupu.

Foto: Sanja Dovečer (Ilustracija)
  • 89
  • 7
  • 0

Veterinarski fakultet u Sarajevu upoznao je Vladu FBiH da je uspješno završio postupak akreditacije ispitnih laboratorija za područje serologije i patologije na lokaciji novog objekta Veterinarskog instituta na Stupu. Rješenjem o potvrđivanju i proširenjem područja akreditacije od 11.4.2019. godine, završeni su svi zakonski i stručni uvjeti da laboratorije Veterinarskog instituta na Stupu rade u skladu sa odobrenim područjem djelovanja, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.  

Nastavak proširenja akreditacije za druga područja djelovanja je u toku i odvijat će se u skladu s tehničkim i regulatornim zahtjevima dinamičkog plana. Ovim su ispunjene sve obaveze iz projekta organizacijskog osposobljavanja i funkcioniranja Veterinarskog instituta u sastavu Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 18.12.2013. godine, ovom fakultetu je odobreno 1,3 miliona KM za realizaciju ovog projekta.

Ovaj važni projekt je, u saradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kantona Sarajevo, uspješno okončan i višegodišnje aktivnosti i investicije su rezultirale najmodernijom dijagnostičkom i naučnom veterinarskom institucijom, ne samo u BiH. 

Dodatna važnost svih provedenih aktivnosti je da su obezbijeđeni svi uslovi za potpunu primjenu odredbi Zakona o veterinarstvu Federacije BiH, odnosno njegovog člana 150. koji jasno navodi da će poslove Instituta za veterinarstvo i Centra za reprodukciju u stočarstvu FBiH, predviđene ovim zakonom, do njihovog osnivanja obavljati Veterinarski fakultet u Sarajevu.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Veterinarski institut Veterinarski fakultet Stočarstvo FBiH Centar za reprodukciju


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.